ICT MEDIA Yayın Grubu tarafından düzenlenen "Cloud Ankara 2022" etkinliği 16 Mart Çarşamba günü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu binasında gerçekleştirildi. “Kamuda Cloud Sistemlerine Yeni Bir Perspektif” ana teması ile düzenlenen etkinliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cebrail Taşkın ve Bulutistan CEO’su Begim Başlıgil katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, Türkiye’yi bulunduğu coğrafyanın veri merkezi haline getirmek için çalışmalarına devam ettiklerinin altını çizerek; ‘Ülkemizi veri cazibe merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Biz verilerimizin ülkemiz kaynakları için kullanılmasını noktasında gayret gösteriyoruz. Teknik herhangi bir sorun olmadığı sürece de verilerin dışarıda tutulmasını istemiyoruz.” dedi.
Sayan: ‘Dijitalleşebilen her sistem, gücüne güç kattı. Bir çok kurumumuz: ‘Ufak da olsa kuruma ait bir veri merkezimiz olsun’ bakış açısı ile devam ediyor. Yeni nesil yöneticilerimiz ise inisiyatifi ele almaktan çekinmiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bunun güzel bir örneğini gördük. Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cebrail Taşkın, bu anlayışın ötesine geçerek, milli bulut sistemlerini kullanmayı tercih etti. Ülkemizin veri merkezi ve bulut sistemleri kapasitesini artıracak adımlar atıldı.” şeklinde konuştu. Yerli-milli kaynak ve çözümleri kullanmayı tercih eden, Türkiye’yi ileriye taşıyan, inisiyatif almaktan çekinmeyen yöneticilere teşekkür etti.
“Bulut Bilişim bir tercih değil ihtiyaç olmalıdır”
Bilgi İletişim Teknolojileri sektöründe bulut uygulamaların yaygınlaştırılması, sektördeki işbirliklerinin derinleştirilmesi amacıyla düzenlenen etkinlikte Bakanlık adına konuşma yapan Taşkın, bulut teknolojilerinin öneminden bahsederek başladığı konuşmasında; “Öncelikle bulut teknolojisinin ne olmadığını anlamak lazım. Bulut teknolojisi bir lokasyon değildir, tek başına bir maliyet azaltma sistemi değildir. Bulut güvensiz ‘hiç’ değildir.” ifadelerini kullandı.
Taşkın: “Veriyi altın gibi düşünelim, elinizde altınınız var. Evinizde ki kasada da saklayabilirsiniz, bir bankaya da yatırabilirsiniz. İki kasada da güvende olur. Altın her koşulda sizin altınınız. Hatta bankaya yatırdığınızda daha güvende olduğunu bile söyleyebiliriz. Yani verinin sahipliği her koşulda size ait. Evinize bir kasa satın almanın maliyetinden ve kasayı evde tutmanın yarattığı alan kaybından kurtulursunuz. Üstelik veriniz, sanılanın aksine bir bulut servisinde daha güvendedir çünkü onların görevi bu. Veriyi güvende tutmak. Bulut, kaynakların bugün olduğundan daha farklı şekilde (ihtiyaca göre, ihtiyaç anında) servis edilme ve/veya tüketilme sistematiğidir. Bulut servis ve sistemleri uzak bir lokasyonda olabileceği gibi güvenlik duvarınızın arkasında da olabilir. Tüketilecek olan kaynakların lokasyonu, güvenliği ve uyumluluğu, sizin isterlerinizi ve ihtiyaçlarınızı karşıladığı müddetçe Bulut Bilişim bir tercih değil ihtiyaç olmalıdır.”açıklamasında bulundu.
Taşkın: ‘Kamunun buluta geçmesini destekliyoruz’
Bulut teknolojiler ve kullanımları ile ilgili dünyadan örnekler veren Taşkın, Türkiye’nin bulut teknolojisi kullanma oranının globale göre geride kaldığının altını çizdi. Piyasaya hakim üç büyük bulut servis şirketinin dünyada çeşitli bölgelerde yaklaşık 124 tane bulut veri merkezi varken ülkemizde hiç bulunmadığını, ülkemizdeki bulut pazarının yetersizliği sebebi ile büyük oyuncuların ülkemize yatırım yapmadıklarına işaret etti. Dr. Cebrail Taşkın: “Birçok bulut teknolojisi 5 yıl içinde günlük işimizin bir parçası olacak. Kamu olarak şimdiden bulut yatırımlarını yapmamız gerekiyor” tespitinde bulundu.
“Kamunun buluta geçmesini destekliyoruz. Dünyada yapılan bu tür geçişlerdeki tecrübeden de faydalanmalıyız. Bir araştırma şirketine göre dünyada kamunun yaptığı bulut geçişlerinde tam geçişten sonra başarısızlık oranı tüm sektör ortalamasının 3 katı fazla olmuştur. Benzer hataları yapmamak için pilot sürecinde başarısızlığı erken kabul etmemiz gerekiyor.” diyen Taşkın, kamunun bulut bilişime geçişinin nasıl olması gerektiğini ise şu şekilde anlattı: ‘Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve BTK liderliğinde ortak bir strateji oluşturulmalı. Kamunun buluta geçişiyle ilgili uluslararası uygulamalar ve Türkiye’deki uygulamalar incelenmeli ve buna göre bir strateji planı oluşturularak buradan çıkacak karar doğrultusunda hareket edilmeli. Kamu kendisi de kurabilir ya da bu konuda yatırım yapmış işletmelere de destek olunabilir. Ayrıca satın alma süreçlerinde iyileştirme yapılarak bulut hizmetleri rahat alınır hale getirilebilir. Buluta hazır olabilmek için insan kaynağına da yatırım yapılmalıdır. Diğer yandan her kurumun bir karnesi çıkarılmalı. Buluta geçişte bir olgunluk seviyesi belirlenmeli ve ona göre kurumlar buluta geçiş planına dâhil edilmeli.’ açıklamalarında bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı buluta hazırlanıyor
Taşkın, kamunun buluta geçmesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü olarak bir yol haritası çıkartarak servislerini buluta uyumlu hale getirdiklerini, yöneticilerle beraber strateji planı oluşturup, çıkan plan doğrultusunda hareket ettiklerini söyleyerek sözlerine son verdi.
https://www.youtube.com/watch?v=p3ApCaBhBUc&list=PLEQ8U4n3rApDzFFoBlPJv6LJYepUTE_GD&index=3
16 Mart 2022 09:00
16 Mart 2022 13:00