ICT Media yaklaşık 20 yıldır yayıncılık faaliyetleri ile bilişim ve iletişim sektörüne verdiği desteklere bir yenisini daha ekleyerek; 3 Kasım 2021'de 'Dijital Mavi Yaka: Robotik Otomasyon Sistemleri (RPA)' konulu bir konferans düzenledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu destekleri ve ROBUSTA ana sponsorluğunda gerçekleştirilen konferansa, kamu ve iştiraki kurumlardan bilgi ve iletişim birimleri ile özel sektör bilişim uzmanları katılım gösterdi. BTK Merkez Kampüs’te gerçekleştirilen konferans ICTMediaTV YouTube kanalından da canlı olarak yayınlandı. Sunuculuğunu ICT Media Dergisi muhabiri Selenay Şenol’un üstlendiği konferansın açılış konuşmalarını; ICTMEDIA Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Murat Pehlivan, Robusta Genel Müdür ve Kurucu Ortağı Murat Dayanıklı, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan gerçekleştirdi.
Murat Pehlivan konferans konuşmacılarını ve katılımcıları selamlayışının ardından; ‘Salgın sürecinin umarım ki sonuna gelmişizdir. Fakat unutmamak gerekir ki dijital dönüşümün kaçınılmazlığını da pandemi ile gördük ve “Dijital Mavi Yaka: Robotik Otomasyon Sistemleri (RPA)” konferansımız ile aslında bu sürecin çıktılarını tartışacak ve sektör duayenleri ile gelecek öngörülerimizi paylaşacağız.’ şeklinde konuştu.
Robusta Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Murat Dayanıklı ise yaptığı açılış konuşmasında Ankara’da gerçekleştirdikleri ilk etkinliğin heyecanını yaşadıklarını ifade ederek; ‘Robusta 2016 yılında yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan ve RPA Sistemleri alanında ürün geliştiren bir teknoloji şirketi. İTÜ Arı Teknokent’te faaliyet yürütüyoruz ve çok kısa süre önce ODTÜ Teknokent’te de ofisimizi açtık. Global ürünlerle aynı olgunluk seviyesinde olmakla beraber daha fazla sayıda insanın kendi otomasyon sistemini kurmasını sağlıyoruz. 50 çalışanımızla ve müşterilerimizle beraber yürüdüğümüz yolda 2025 yılına dek 1000 kişilik bir istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Gartner’ın araştırmalarına göre RPA Sistemleri dünya genelinde çok hızlı benimsendi ve araştırımalar önümüzde ki 25 yılı domine edecek bir teknoloji ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Yapay zeka teknolojisinde ki gelişmeler ile paralel olarak kendini geliştiren RPA, 2020 yılında dünya genelinde 4 milyar doları aşan bir pazar payına sahipken; 2023 yılında 35 milyar dolarlık devasa bir hacme ulaşması öngörülüyor. AI ile birleştirildiğinde ortaya çıkan yenilikler ile hizmet ekonomisinde çok büyük bir yer tutmaya devam edecek.’ diyerek kamuda RPA kullanımının yaygınlaşması ile de işlemde yapılan hata payının düşüşünün Türkiye’yi yüksek verimlilik seviyelerine taşıyacağının altını çizdi.
Konferansta konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Akıllı sistemler, robotlar ve dijital uygulamalarla gerek imalat gerekse hizmet sektörünün büyük bir değişime uğradığına şahit oluyoruz. Bu değişim ve dönüşümün temelinde; teknolojinin sağladığı işleri daha hızlı, etkili ve verimli yapabilme imkânı yatıyor. Aynı zamanda teknolojik imkânlar ile giderek daha çok verinin anında kaydedilmesi, çok hızlı işlenmesi ve iletilmesi ile karar süreçlerinde kullanılması dijital dönüşümü kaçınılmaz kılıyor. Artan dijitalleşme ile birlikte ülkeler, vatandaşlarına elektronik ortamda sunulan hizmetleri daha kapsamlı ve geniş ölçekte sunabiliyor Artık her şeyin “akıllı” olduğu, sadece insanlar değil giderek insandan çok makinaların, nesnelerin birbirine bağlandığı bir döneme doğru hızla ilerliyoruz. 2025 yılı itibarıyla dünyada 100 milyar farklı bağlantının olacağı ve bu bağlantıların sadece %10'unun insanlar arasında olacağı öngörülüyor. Bu demek oluyor ki, dünya birçok alanda akıllı çözümlere doğru evrilecek” dedi.
Bakan Yardımcısı Sayan: ‘Bilgi varsa güç var, bilgi varsa yenilik var’
Yerli ve milli üretimin önemine bir kez daha dikkat çeken Sayan, “Dijitalleşme yolundaki 2023 hedeflerimiz kapsamında robotlar ve otonom sistemler, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, bulut bilişim uygulamaları gibi dijital tabanlı uygulamaların büyük oranda yerli ve milli yollarla geliştirilmesi öncelikli olarak yer alıyor. Bu anlamda nitelikli insan kaynağının gelecekte daha da önemli konuma geleceğine ve sektörel gelişimde büyük öneme sahip olacağına inanıyorum. 11'inci Kalkınma Planında ve teknoloji ile ilgili tüm politika belgelerimizde hedefimiz, tüm sektörlerde dijital dönüşümü sağlamış, kamuda ve özel sektörde kurumsal kaliteyi artırmış bir Türkiye’dir. Bu hedefimize inşallah hep birlikte ulaşacağız” diye konuştu.
Bilgi ve sorumluluğun önemine işaret eden Sayan, “Ülke olarak şu anda çok ciddi bir mühendislik bilgimiz var. Bu amaçla hem kamu, hem özel sektör hem de STK’lar olarak hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Devletimiz bu hedefler doğrultusunda gerek düzenlemeler gerek teşviklerle üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmekte kararlıdır” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Karagözoğlu: ‘Güçlü altyapılar bu işin olmazsa olmazı’
Konferansta söz alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise Dijital Mavi Yaka: Robotik Otomasyon Sistemleri (RPA) Konferansı’nda; “Teknolojik gelişmelere uygun hizmetlerin sunulmasında güçlü altyapılar bu işin olmazsa olmazı konumundadır. Bakanlık ve BTK olarak bilgi ve iletişim sektöründe sürdürülebilir ve etkin rekabet ortamının sağlanması, tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve bu hizmetlere olan güvenin artırılması adına önemli faaliyetler yürütüyoruz, düzenlemeler yapıyoruz. Gerek sabit, gerekse mobil ve uydu altyapılarımız ile ülkemizi geleceğe daha da güçlü hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Karagözoğlu, “BTK olarak güçlü bilgi ve iletişim teknolojileri altyapılarının kurulması ve yeni teknolojilere uygun olarak geliştirilmesi noktasında paydaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Gündemimizde 5G bulunuyor. 5G’ye yerli ve milli imkanlar ile geçme konusunda güçlü irademizle paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Teknolojik yeniliklerin sunulması ve hedeflerimizin gerçekleşmesinde temel kaynağımızın insan olduğunu gerçeği ile ülkemizin dinamik genç nüfusunun avantajını da kullanarak Kurum olarak eğitim faaliyetlerine de büyük önem veriyoruz. BTK akademi aracılığıyla; robotik kodlama, büyük veri, yapay zeka gibi eğitimler ve sektör paydaşları ile işbirliği halinde yaptığımız çeşitli etkinlikler ile gençlerimizi teknolojik kabiliyetlerle donatıyor, onların gelişimlerine katkı sağlıyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
‘Teknolojide Kadın İstihdamına RPA Uzmanlığının Katkısı’ başlıklı konuşması ile konferansa katılan Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, teknoloji alanında kadın istihdamı noktasında Türkiye’nin diğer ülkelerden ciddi bir farkı olmadığını fakat bu konuda dünya genelinde öncü konuma gelmek için çalışmalarına devam ettiklerinin altını çizerek; ‘Özellikle yapay zekanın otomasyonla artan verimlik kazanımında önemli faydalar sunan bir teknoloji olması ve pandemi sürecinden sonra yükselişinin kaçınılmaz olacağı bilinci ile birlikte özellikle üretim ihtiyaçlarını karşılamak için bu alandaki yetenekli uzman insan kaynağı konuları önem kazandı. Dünya Ekonomik Forumu’na göre ilerleyen dönemde hayatımıza 130 milyon yeni meslek, uzmanlık alanı girecek. Bunlar bizim alıştığımızın aksine, ana başlıkların altında uzmanlık gerektiren yeni meslekler yaratacak. Bu meslek başlıklarının ise 60 milyonunun insanlar; 70 milyonunun ise yapay zeka yani robotik otomasyon sistemleri tarafından gerçekleştirileceği öngörülüyor. 2009-2025 yılları arasında ise insanlar ve robotlar arasında ciddi bir görev dağılımı gerçekleşecek. Yine Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘İşlerin Geleceği’ konulu son araştırmasına göre ise; şu an yapılan mevcut işlerin ortalama %71’ini insanlar, %29’unu ise makinalar üstleniyor. Bu dağılımın 2025 yılına dek insanlarla yapılan işlerin %48’ine karşılık, %52’sini makinaların gerçekleştireceğini ortaya koyuyor. Küresel cinsiyet eşitsizliği noktasında ise dünya genelinde kadınların oranı ciddi oranda düşük.’ dedi.
Teknolojide Kadın Derneği olarak sektöre verdikleri katkı özelinde Robusta ile gerçekleştirilen iş birliklerinin önemine değinen Öney; ‘RPA eğitimi alan öğrencilerimizin %70’lik kısmı kadınlardan oluşuyor. Vermiş olduğumuz eğitimlerin sonucunda 40 kişiyi istihdama kazandırarak, geleceğin alanı olarak vurguladığımız RPA alanında gençlerimize yatırım yapmaktayız. Sadece verilen eğitimler değil istihdam edilmeleri de bizim ilgilendiğimiz noktalar arasında. Şimdiden 60 mezunumuz var ve çok hızlı istihdam ediliyorlar’ şeklinde konuştu.
‘Kamu Kurumlarında RPA Kullanımı’ Paneli
Açılış konuşmalarının ardından, ICT Media Dergisi Yazarı Dr. Yenal ARSLAN’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve pandemi süreci gözetildiğinde RPA konusunda ilk fiziki panel olma özelliğini taşıyan ‘Kamu Kurumlarında RPA Kullanımı’ paneli; Sistem Global RPA Çözümleri Yöneticisi Tuğçe BALARISI, TMO Bilgi İşlem Daire Başkanı Yasin SARISOY, Sağlık Bakanlığı Veri Yönetimi Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Dr. Özgür Sezer, RPA Komitesi Koordinatörü Göker SARP ve Securitas Bilgi Teknolojileri Koordinatörü Aykut YILMAZ’ın katılımı ile gerçekleştirildi.
Dr. Yenal Arslan; ‘Bilindiği gibi dijital dönüşüm, dijitalleşen dünyanın hız ve kolaylığını iş hayatımıza taşımaya yardımcı oluyor. Süreçlerini, uygulamalarını ve alışılagelmiş dosyalama, evrak, kâğıt gibi belgeleme, onaylama ve saklama yöntemlerinde dijital dönüşüme giden şirketler rekabette bir adım öne geçiyor, kamu kurumları ise vatandaş memnuniyetini artırıyor. Dijital dönüşüm projelerinde kullanılan en önemli teknolojilerden biri de Robotik Süreç Otomasyon (RPA) sistemleri. Gartner’a göre 2017 yılı için 520 milyon dolar olan RPA pazarının 2023’te 3 milyar dolara erişeceği tahmin edilmekte. KPMG 2021 dijitalleşme yolunda Türkiye raporunda RPA ile beraber gerçekleştirilen tam akıllı otomasyonun şirket gelirlerini %80’e varan oranda artırdığını söylüyor. Bir diğer önemli konu ise RPA’lerin günümüzde yapay zeka ile birleşerek hiperotomasyon denen yeni yıkıcı teknolojilere evrilmesi.’ dedi.
RPA Komitesi Koordinatörü Göker SARP ise Türkiye’de yerli girişimciler ile RPA kullanımının başlangıcının 2015-2016 yıllarına tekabül ettiğine işaret ederek: ‘Pazarlama aktivitelerinin artışı ile RPA’nın da önemi arttı ve bugün hızla yayılıyor. 2023 yılı için 10 milyar dolarlık bir pazar oluşturulması hedeflenen RPA, kullanıcı tarafından bakıldığında en fazla finans sektöründe kullanılıyor. İşlerimizin tamamını dijitalde yapmıyoruz ama yapabildiklerimizi taşımaya çalışıyoruz. RPA kullanımı aslında ‘kişilerin verimliliğini’ artırmak üzere ihtiyaç oluşturuyor.’ şeklinde konuştu.
Robotik Otomasyon Sistemleri’nin etkili kullanımının aslında güzel bir yemek hazırlamaya benzetilebileceğini vurgulayan Balarısı ise; ‘Neyi, nerede, nasıl ve ne kadar kullanacağımızı bilerek verimlilik sağlayabiliriz. RPA’da aslında bunu yapıyor. Kaynak optimizasyonu, 7/24 üretkenlik, çalışma hızı ve hatasızlık süreçleri iyileştirirken, sürdürülebilirlik oluşturabilmek için RPA çözümünün uygulanacağı sahanın iyi gözlemlenmesi ve ihtiyacın doğru tespit edilmesi çok önemli.’ ifadelerini kullandı.
Securitas’ta RPA Sistemlerinin kullanım havuzunu belirterek konuşmasına başlayan Aykut YILMAZ: ‘22 bin kişilik bir orduyuz ve 73 şehirde faaliyet gösteriyoruz.’ diyerek dijitalleşmesinin kendi bünyelerinde de vazgeçilmez olduğunun altını çizdi. ‘2019’un başında start verdik ve yerli yazılımlara destek vermek noktasında pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Robusta ile çalışmaya böyle başladık. Web Service ile çözemediğimiz her şeyi RPA ile gerçekleştiriyoruz ve RPA sistemlerinin yapabileceği her şeyi RPA’ya yaptırıp insan eli ile yapılacakların verimlilik ile yapılmasını sağlıyoruz.’ dedi.
2020’nin başından itibaren etkin biçimde Robotik Otomasyon Sistemlerini iş süreçlerine dahil ettiklerini belirten Dr. Özgür SEZER: ‘2018 yılının son çeyreğinde farklı farklı yerli firmaların RPA sistemlerinin demo sürümlerini kullanarak başladığımız RPA Sistemleri kullanımını, ilerleyen dönemde başkanlığımıza yerleştirdik. Robusta pandemi sürecinde bize ek desteklerde verdi ve 2021’den itibaren de Robusta ile devam ediyoruz. Başkanlık olarak yaptığımız çalışmalardan bahsedecek olursak, bir kısmı proje bazlı bir kısmı da sürekli devam ediyor. Vatandaşa ve hekimlere çok fazla dokunduğumuz bir alanda işlerimizi kategorize edip otomatikleştirerek hız kazanmak zorundayız.’ açıklamasında bulundu.
TMO Bilgi İşlem Daire Başkanı Yasin SARISOY: Toprak Mahsulleri Ofisi olarak fiyat politikasını eşit değer olarak açıklayıp alım garantisi sağlayarak hizmet verirken bu alım ve depoloma süreçlerinin tamamını dijitalde yürütüyoruz. Üreticinin ne kadar ürünü, hangi alım noktasına ne zaman getireceğini tespitini öncesinde yapmış oluyoruz. Araç kuyruklarından, depolamaya dek her şey planlanmış oluyor. İnsan kaynaklı hataların önüne geçmek için gerekli olan RPA süreçlerimizin tamamını kendi bünyemizde karşılıyoruz.’ diyerek sözlerini noktaladı.
Etkinliğin son konuşmacısı Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen ise İstanbul’dan gerçekle ‘Test süreçlerinde RPA'lerin kullanımı (Remote)’ başlıklı konuşmasında pandeminin dünya genelinde büyük bir değişiklik meydana getirdiğini ifade ederek: ’10 yılda alacağımız mesafeyi 6 ay- 1 yıllık bir süreçte kat ettik. Bu büyük bir rekabet yaratırken aynı zamanda müthiş fırsatlar da yarattı. Dijital dönüşümün yarattığı hıza uyum sağlayabilmek için RPA Sistemleri’ni iş süreçlerimize dahil etmek gerekiyor.’ şeklinde konuştu. Yitmen: ‘Turkey Software Quality Report’ anketi ile elde ettikleri verilere göre RPA’nın önünde ki en büyük engelin teknik kompleksliliği olduğunu görüyoruz. Fakat insani zaaflarımızın yarattığı güven proplemlerini göz önüne alarak bugüne ve geleceğe yönelik hareket etmeliyiz.’ açıklamasında bulundu.
https://youtu.be/NjHbTyRJ24c
3 Kasım 2021 09:00
3 Kasım 2021 17:00