
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Türk Sivil Havacılık Akademisi'nde düzenlenen 1. Ulusal Havacılık Şurası, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla son buldu. Etkinlikte, Türk havacılık sektörünün geleceği için alınacak kararlar masaya yatırıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, şuranın kapanışında yaptığı konuşmada, küresel havacılık ekosisteminde Türkiye’nin öncü bir rol üstlenmesi için belirledikleri stratejik projeleri duyurdu. Uraloğlu, "Kendi kendine yeten, dünyada yön veren bir sivil havacılık hedefine ulaşmak için 16 ana stratejik başlık altında 65 kısa, orta ve uzun vadeli proje belirledik," dedi.
Havacılıkta yeni hedefler: Stratejik yatırımlar ve büyüme
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin havacılık sektörünün son yıllarda elde ettiği başarıları vurgulayarak, 2002’den bu yana yapılan yatırımlar sayesinde ülkenin dünya havacılık sektöründe parlayan bir yıldız haline geldiğini söyledi. İç hatlarda serbestleşme ile havacılık sektörünün cirosunun 2,2 milyar dolardan 30 milyar dolara ulaştığını belirten Uraloğlu, "Hava yoluyla artık insanlar sadece bir yerden bir yere gitmiyor, zamanı da satın alıyor. Ülkemizin avantajlı coğrafi konumunu en iyi şekilde değerlendirmek için büyük yatırımlar yapıyoruz," ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, sektörel büyümenin devam ettiğini ve aktif havalimanı sayısının 60’a çıkarılacağını, terminal kapasitesinin ise 440,5 milyona ulaşacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin 193 ICAO üyesinin tamamıyla hava ulaşım anlaşması imzalamayı hedeflediğini açıkladı.
İstanbul Havalimanı Avrupa'nın zirvesine çıkacak
Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın 2025’te Avrupa'nın en yoğun havalimanı olma yolunda ilerlediğini söyledi. Havalimanı, kargo taşımacılığında ise Frankfurt’u geride bırakarak Avrupa'nın zirvesine yerleşti. Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda 17 Nisan’da devreye girecek eş zamanlı bağımsız üçlü pist operasyonlarının havalimanının kapasitesini daha da artıracağına dikkat çekti.
10 yıl için stratejik yol haritası
Bakan Uraloğlu, 1. Ulusal Havacılık Şurası'nda belirlenen 16 stratejik başlıktan bazılarını şu şekilde sıraladı:
Sivil havacılık mevzuatının geliştirilmesi
Havalimanı altyapılarının iyileştirilmesi ve kapasite artırımı
İnsansız hava araçlarıyla ilgili mevzuatın oluşturulması
Hava yolu işletmelerinin uçak sayısının artırılması
Uraloğlu, tüm bu stratejilerle birlikte havacılık sektörünün daha güçlü, rekabetçi ve yenilikçi bir yapıya kavuşacağını ifade etti.
Geleceğe yönelik adımlar
Uraloğlu, alınan kararların sadece 10 yıllık bir planın değil, aynı zamanda Türkiye’nin havacılık sektörünü global arenada daha güçlü bir konuma getirecek kararlı adımların da bir göstergesi olduğunu belirterek, "Sektörümüzün uluslararası alanda söz sahibi olması için hep birlikte çalışacağız," dedi.
1. Ulusal Havacılık Şurası, Türkiye'nin havacılık alanındaki geleceğini şekillendirecek stratejik projelerin ve hedeflerin tartışıldığı önemli bir platform olarak tarihe geçti.