• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. 10’uncu Türksat Model Uydu Yarışması’na 429 takım başvurdu
  10’uncu Türksat Model Uydu Yarışması’na 429 takım başvurdu

10’uncu Türksat Model Uydu Yarışması’na 429 takım başvurdu

ICT Media ICT Media
12 Nisan 2025 11:09
Paylaş

Türksat ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliğiyle 10’uncu kez düzenlenecek uluslararası Türksat Model Uydu Yarışması’na başvurular tamamlandı. 3 ayrı kategoride yapılacak yarışmaya, 15’i yurt dışından olmak üzere, toplam 429 takım başvuruda bulundu. Lisans ve yüksek lisans öğrencilerine gerçek bir uydu imal etme fırsatı verecek yarışmada 3 ayrı kategoride toplam 2 milyon 100 bin lira ödül dağıtılacak.

Uydu ve uzay teknolojileri alanında şirket birikimini ve tecrübelerini, sistemlerin arka plandaki çalışma teorisini, uygulama ve mühendislik faaliyetlerini üniversite öğrencilerine aktarmak, benimsetmek ve bu alanda yetişmiş insan gücü oluşturmak amacıyla Türkiye’nin öncü teknoloji kuruluşu Türksat tarafından ilki 2016 yılında yapılan Model Uydu Yarışması’na başvuru süreci tamamlandı. 2018 yılında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile imzalanan sözleşmeyle Teknofest organizasyonuna dâhil edilen ve bu yıl 10’uncu kez düzenlenecek yarışma ile üniversite öğrencilerinin düşük bütçelerle gerçek uydu projesi deneyimi kazanması sağlanacak. Uydu projelerinin tasarımından üretime ve görev sonrası değerlendirmesine kadar tüm aşamalarını kapsayan yarışmada katılımcılar telemetri ve iletişim gereksinimlerini karşılayan, otonom yapıyı sağlayan ve disiplinler arası çalışan küçük bir uydu planlayarak üretecek.

3 kategoride toplam 429 takım

Bu yıl 10’uncu kez düzenlenecek Türksat Model Uydu Yarışması’na başvurular tamamlanırken, yarışma yine büyük ilgi gördü. Multi-Spektral Mekanik Filtreleme Modülü Kategorisi’nde 217 takım, TICOSAT Kategorisi’nde 108 takım, Yakın Uzay Yolcusu Kategorisi’nde ise 104 takım olmak üzere toplam 429 takım yarışacak. Yarışma, bu yıl uluslararası niteliğini de güçlendirdi. Özbekistan, Malezya, Endonezya, Hindistan, Sri Lanka ve Azerbaycan’dan olmak üzere; toplam 15 yurt dışı takım yarışmaya başvuru yaptı.

Uydular roketlerle fırlatılacak

Tasarımdan üretime ve görev sonrası gözden geçirilmesine kadar gerçek bir uydunun model versiyonunu tasarlayarak, üretecek olan yarışmacılar; bir uzay sisteminin tasarımından göreve başlamasına kadar geçen süreci deneyimleyecek. İlk beş etabı başarıyla tamamlayan 15 takım, Aksaray Hisar Atış Alanı'nda gerçekleştirecek Uçuş Etabı’nda yarışma fırsatı bulacak. Yarışmacılar tarafından üretilen Model Uydular, yarışmaya özgü tasarlanan roketler ile yaklaşık 700 metre yüksekliğe fırlatılacak. Yarışmada takımların görevleri arasında model uyduların taşıyıcıdan ayrılma ve uydunun görüntü aktarımı da yer alırken, model uyduların inişi sırasında 8 sensörden alınan telemetri verileri ile görüntü verisi anlık yer istasyonuna aktarılacak. Bu verilerin komuta kontrol bilgisayar ara yüzünde grafiksel görselleştirmesi de yapılacak.

2.1 Milyon TL ödül verilecek

Lisans ve yüksek lisans eğitimi alan öğrencilerin takım halinde katılabileceği yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiye “https://teknofest.org/tr/yarismalar/model-uydu-yarismasi” web adresi üzerinden erişilebilecek. Yarışmada bu yıl Multi-Spektral Mekanik Filtreleme Modülü Kategorisi, TICOSAT (TÜRKSAT Picosatellite Consellation) Kategorisi ve Yakın Uzay Yolcusu Kategorisi olmak üzere, üç ayrı kategoride toplam 2.1 milyon TL ödül verilecek.

Paylaş
Türksat Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı TÜRKSAT Model Uydu Yarışması

Gündem Kategorisinin En Yenileri

Suriye'ye Uydu Desteği
Suriye'ye Uydu Desteği
24 Haziran 2025 15:03
AstraZeneca ve CSPC, 5 Milyar Dolarlık Yapay Zekâ Tabanlı İlaç Araştırması Ortaklığına İmza Attı!
AstraZeneca ve CSPC, 5 Milyar Dolarlık Yapay Zekâ Tabanlı İlaç Araştırması Ortaklığına İmza Attı!
24 Haziran 2025 12:46
Gurcan Partners ile Dubai'de Şirket Kurmaya Güvenle Başlayın!
Gurcan Partners ile Dubai'de Şirket Kurmaya Güvenle Başlayın!
24 Haziran 2025 12:33
Imperial College London, Intel Xeon 6 tabanlı yeni süper bilgisayarını tanıttı
Imperial College London, Intel Xeon 6 tabanlı yeni süper bilgisayarını tanıttı
24 Haziran 2025 10:56
Fikret Yüksel Vakfı’na Bilim ve Teknoloji Alanında Çifte Ödül
Fikret Yüksel Vakfı’na Bilim ve Teknoloji Alanında Çifte Ödül
21 Haziran 2025 14:03
Voleybol Milletler Ligi Kadınlar Türkiye Etabına Vodafone 5G Desteği
Voleybol Milletler Ligi Kadınlar Türkiye Etabına Vodafone 5G Desteği
21 Haziran 2025 13:39
ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.