
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu NGS’de çalışacak yetişmiş insan kaynağını arttırmak üzere 25 öğrenciyi de yüksek lisans eğitimi için Rusya’ya göndereceğini açıkladı. Rusya’da öğrenim görecek olan öğrenciler, stajlarını tamamladıktan sonra alanlarında çalıştırılmak üzere Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu NGS’de istihdam edilecek.
Rusya’da Petersburg Politeknik Üniversitesi ile imzalanan protokol ile ısı enerjisi ve ısı mühendisliği alanında 14, elektrik enerjisi ve elektrik mühendisliği alanında ise 11 öğrenci Rusya’ya gönderilecek. 2 yıl boyunca İngilizce olarak devam edecek uzmanlık programı yanı sıra öğrenciler Rusça da öğrenecek. Yüksek lisans programından mezun olan öğrenciler ise ROSATOM’un eğitim merkezlerinde uygulamalı eğitimler alarak 1-3 yıl arasında staj yapacak. Katılım için son başvuru tarihi 1 Şubat olarak belirlendi. Adaylar http://akkuyu.com/rusyada-egitim sitesinden program hakkında detaylı bilgi alabilir ve başvuru yapabilir.
Genç mühendisler eve döndü
Rusya’nın başkenti Moskova'da bulunan Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nde (MEPhI) 6 yıldan fazla süren ve nükleer enerji alanında hem teorik, hem de pratik alanda eğitimlerini tamamlayarak eve dönen ilk mezunlar, şu anda Akkuyu Nükleer A.Ş.’de çalışmalarını sürdürüyor. Genç mühendislerden, 6’sı da Mersin’deki Akkuyu NGS sahasında çalışıyor. Türk mühendisler Ebru Adıgüzel, Rengin Türkel ve Emre Yarar Rusya’da aldıkları eğitimi anlattı:
Rusya'ya gitmeden önce Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği'nde 3’üncü sınıf öğrencisi olan Ebru Adıgüzel, Rusya'ya giderken dünyanın ilk nükleer santralinin kurulduğu yere gideceği için büyük heyecan duyduğunu söyledi. Adıgüzel, “Eğitim aldığımız Obninsk şehri, tam anlamıyla küçük bir bilim kentiydi. Tüm şehir, konferans salonları ve üniversiteye bağlı nükleer bilim merkezlerinden oluşuyordu. Ayrıca burada tanıştığımız insanlar ya nükleer santrallerde çalışıyorlar ya da daha önce çalışmışlar. Rusya'nın gerek dil eğitimi, gerekse nükleer eğitim kaynakları açısından mükemmel bir ülke olduğunu anladım” diye konuştu. Adıgüzel, Rusya’da katıldığı Geleceğin Nükleer Mühendisleri Konferası’nda, Emre Yarar ile 'MCU programını kullanarak, VVER-1200 tipi reaktörlerde nötron-fizik hesaplamaları' projesiyle, üçüncü olduklarını ve tezlerinin bir kitapta yayınlandığını da anlattı.
Türkiye’ye böylesine yararı dokunacak, bu denli büyük bir projenin ilk mühendislerinden biri olmaktan gurur duyduğunu ve çok heyecanlı olduğunu söyleyen Adıgüzel, ilk hedefinin, kurulacak olan Akkuyu NGS’de üstlerine düşen görevi layığıyla yerine getirebilmek ve ilerleyen zamanlarda da Türkiye’nin kendi santralini kurma projesinde yer almak olduğunu kaydetti.