
9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından başarıyla tamamlandı. Türk bilim insanları, Antarktika'da yürütülen projelerde, yolculukları sırasında geminin lombozlarından fırtınaları, okyanus dalgalarını, buz dağlarını ve Beyaz Kıta'nın değişken doğasını gözlemleme fırsatı buldu.
Antarktika, 66,5 derece güney enlemindeki Güney Kutup Dairesi ile coğrafi sınırlarını belirlerken, Türkiye’nin araştırma kampı Horseshoe Adası'nda 68 derece güney enleminde yer alıyor. Türk bilim insanları, kıtanın yaz mevsiminde, genellikle şubat ve mart aylarında en verimli araştırmalarını gerçekleştiriyor. Bu dönemde günler daha uzun, sıcaklıklar daha yüksek ve ulaşım koşulları daha elverişli oluyor.
Bilim insanları, özellikle gün batımı ve doğumu sırasında ortaya çıkan renk cümbüşünü görmekte, beş saat süren karanlıkta çalışmanın keyfini çıkarmaktadır. Geminin iç kısmını aydınlatmak için kullanılan lombozlar, denizcilik dilinde "lumbuzlar" olarak bilinen, geminin güvertesine açılmış yuvarlak delikler olarak tanımlanıyor.