
Sevinç ÇETİN / ANKARA
Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Petrol ve Gaz Direktörü Doç. Dr. Sohbet Karbuz, AB’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından doğal gazda yüzünü Azerbaycan, Cezayir ve Katar’a döndüğünü belirterek, “Avrupa ülkelerinin, Rusya’dan gaz almama gibi bir lüksü yok. AB, bu kadar yüksek doğal gaz miktarını hiçbir kaynaktan veya kaynaklar toplamından telafi edemez. AB, ‘Rusya dışındaki mevcut gaz tedarikçilerinden gaz ithalatını nasıl arttırabiliriz?’ sorusuna yanıt bulma peşinde. Bu nedenle Azerbaycan, Katar, Cezayir gibi ülkelerle hızlı bir diplomasi trafiği yapıyor. Ancak, kısa vadede elde fazla opsiyon yok” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle Brent petrol son zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken altın, döviz ve emtia fiyatları da fırladı. Rusya-Ukrayna savaşı, enerji piyasalarındaki tedirginliği artırdı ve dengeleri değiştirdi.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, mevcut doğal gaz ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya'dan karşılıyor. AB, Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak için kolları sıvadı.
Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Petrol ve Gaz Direktörü Doç. Dr. Karbuz, enerji odaklı olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında yaşanan son gelişmeleri “ictmedia”ya değerlendirdi.
“Rusya’dan gaz akışı arttı”
Rusya’nın şu ana değin AB’ye yönelik doğal gazda kısıntı yapmadığını kaydeden Karbuz, “Henüz Rusya’dan gaz akışında bir kısıntı yaşanmadı, tersine artış oldu. Yaptırımlar enerji ödemelerini kapsamıyor. Ama tedirginlik doğurduğundan piyasada belirsizliğe ve dolayısıyla volatiliteye neden oluyor. AB’nin Rusya’dan gaz almama gibi bir lüksü yok çünkü o kadar miktarı hiçbir kaynaktan veya kaynaklar toplamından telafi edemez. Bu yüzden asıl önemli olan şu anda bir kesinti veya kısıntı yaşanıp yaşanmayacağı” diye konuştu.
“AB, gaz ithalatı için yeni arayışlar içinde…”
AB ülkelerinin, doğal gazda Rusya’ya bağımlılığını azaltmak için arayış içinde olduğunu dile getiren Karbuz, “AB, ‘Rusya dışındaki mevcut gaz tedarikçilerinden gaz ithalatını nasıl arttırabiliriz?’ sorusuna yanıt bulma peşinde. Bu nedenle Azerbaycan, Katar, Cezayir gibi ülkelerle hızlı bir diplomasi trafiği yapıyor. Kısa vadede elde fazla opsiyon yok. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) haricinde… Ancak onun fiyatı son derece oynak. Avrupa Komisyonu mart ayında yeni rapor sunacak” dedi.
Elektrik fiyatlarının daha da artacağını söyleyen Karbuz, “Avrupa için asıl önemli sorun önümüzdeki kış ayına nasıl gireceğidir, yani doğal gaz depolarını ne kadar doldurabilecek. Eğer geçen sene yaptığı hatayı yaparsa bunun maliyeti çok büyük olur” diye konuştu.