TikTok'un ABD'de temyiz mahkemesinde görülen davasında karar çıktı. Mahkeme, 19 Ocak 2025 tarihine kadar Çinli şirket ByteDance'ın TikTok'u satması gerektiğine hükmetti.
ABD Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi, Çin merkezli TikTok’un sahibi ByteDance’in platformunu satmasını yasaklanmasını öngören yasayı kabul etti. ABD Temyiz Mahkemesi, TikTok’un sahibi ByteDance’in platformunu satmaması durumunda ise TikTok’un 2025’te ABD’de yasaklanmasını öngören yasayı onayladı.
ABD hükûmeti, TikTok'u kullanıcı verilerini gizlice topladığını iddia etmiş, platformun ülke sınırları içerisinde kapatılmasını istemişti. Mahkeme, ulusal güvenlik endişeleriyle çıkarılan yasanın anayasal olduğuna karar verdi. Mahkeme heyeti, TikTok'un, yasaklamanın Amerikan Anayasası'nın 1. Maddesi'ndeki ifade özgürlüğüne ve ABD'nin "açık internet" politikasına aykırı olduğu iddiasına karşı çıkarak, "Burada hükümet, ifade özgürlüğünü yabancı bir düşman ülkeden korumak ve bu düşmanın ABD'deki insanlar hakkında veri toplama yeteneğini sınırlamak için hareket etti. Bu nedenlerle başvuru reddedildi." açıklamasında bulundu.
Yasanın yürürlüğe gireceği 19 Ocak 2025'e kadar ByteDance’in TikTok'u elden çıkarılması gerektiği, aksi takdirde ABD'de kullanılamayacağına işaret edilen kararda, TikTok’un satılması sürecinde gelişmelere bağlı olarak Başkan Joe Biden'ın yasaklamaya karşı 90 günlük uzatma verebileceği de hatırlatıldı.
TikTok, karara karşı Yüksek Mahkeme’ye başvuracağını duyurdu.