
Donald Trump yönetimi, Joe Biden döneminde yürürlüğe giren çip ve yapay zekâ teknolojilerine yönelik kısıtlamaları iptal etmeye hazırlanıyor. Trump ekibi, mevcut çerçeveyi uygulamayıp, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle doğrudan müzakerelere dayalı yeni bir düzenleme seti üzerinde çalışıyor.
Konuya yakın kaynaklara göre, 15 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi planlanan Biden dönemi yapay zekâ yayılım kuralı askıya alınacak. Bunun yerine Trump yönetimi, ABD'nin çip teknolojilerinin dünya genelinde nasıl yayılacağına dair daha esnek ve ülkelere özel bir yaklaşımı benimsemeyi hedefliyor. Söz konusu adım, özellikle bazı Orta Doğu ülkelerinin mevcut düzenlemelerden duyduğu rahatsızlık sonrası hız kazandı.
Politika değişikliği Çin’e yönelik yaptırımları hafifletmeyecek. Aksine, bu kısıtlamalar devam ederken, Trump yönetimi diğer ülkelerle iş birliği yoluyla Amerikan teknolojisine erişim kurallarını yeniden şekillendirmeyi planlıyor. ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu'ndan bir sözcü, “Biden’ın kuralı aşırı karmaşık ve Amerikan inovasyonunu boğuyor. Yeni düzenlemeler, ABD’nin yapay zekâ liderliğini güçlendirecek şekilde tasarlanacak,” açıklamasını yaptı.
2022’den beri süren kısıtlamalar genişletilmişti
ABD, Çin’e gelişmiş çip ihracatını 2022 yılında sınırlamaya başlamış, 2023’te bu önlemler 40’tan fazla ülkeye yayılmıştı. Biden yönetimi, Çin’in bu teknolojilere üçüncü ülkeler üzerinden ulaşabileceğinden endişe ediyordu. Bu nedenle Hindistan, Malezya, Polonya gibi ülkeler dahil edilerek daha geniş kapsamlı lisanslama sistemleri devreye sokulmuştu.
Trump yönetiminin yeni yaklaşımı, bazı ülkelere geçici bir rahatlama sağlayacak gibi görünse de, Çin’e dolaylı çip sevkiyatını sürdüren Malezya ve Tayland gibi ülkelere yönelik yeni önlemler masada. Mevcut ihracat kuralları ise Trump yönetimi tarafından sıkı şekilde uygulanmaya devam edecek.
Yeni stratejinin önümüzdeki haftalarda kamuoyuna açıklanması bekleniyor.