
Avrupa Komisyonu, teknoloji alanında küresel iş birliklerini güçlendirmeye devam ederken, ABD ile dijital ilişkilerde belirsizlik sürüyor. Komisyon, 2025'in ilk yarısında "Dijital Diplomasi" girişimini başlatmayı planlıyor. Süreç hakkında bilgi sahibi kaynaklar, bu girişimin dijital ortaklıkları genişletmeyi ve küresel teknoloji politikalarında AB’nin etkisini artırmayı hedeflediğini belirtiyor.
AB, Asya ile dijital iş birliğini güçlendiriyor
Komisyon yetkilileri, geçtiğimiz hafta Singapur ve Hindistan ile dijital ortaklıklarını derinleştirme yönünde adımlar attı. Bu kapsamda, Hindistan ile yarı iletken tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi ve yeşil teknolojilerin geliştirilmesi konusunda anlaşmalar yapıldı. AB ayrıca, Kanada, Japonya, Güney Kore ve Singapur ile çeşitli dijital ortaklıklar kurmuş durumda.
Komisyon, dijital ortaklık anlaşması bulunmayan ancak ortak değerlere sahip ülkelerle de temaslarını artırıyor. Yetkililer, bu ülkelerle ilerleyen süreçte resmi iş birlikleri kurulabileceğini ifade ediyor.
ABD ile dijital ilişkilerde gerilim artıyor
AB’nin en büyük ticaret ortağı ABD ile dijital politikalar konusundaki ilişkileri ise giderek kötüleşiyor. Ocak ayında göreve başlayan ABD Başkanı Donald Trump, AB’nin dijital düzenlemelerine sert eleştiriler yöneltirken, Federal İletişim Komisyonu (FCC) Başkanı Brendan Carr da Dijital Hizmetler Yasası’nı ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdit olarak nitelendirdi.
AB ve ABD arasında 2021 yılında kurulan Ticaret ve Teknoloji Konseyi (TTC), iki taraf arasındaki dijital politikaları koordine etmeyi amaçlıyordu. Ancak, her iki tarafın da bu yıl seçim sürecine girmesi nedeniyle forumun geleceği belirsizliğini koruyor. Yine de teknik düzeyde iş birliği devam ediyor.
Stratejik öncelikler ve dijital bağlar
AB üye ülkeleri, dijital iş birliklerinin sadece Komisyon’un kararlarıyla şekillenmemesi ve tüm üye ülkelerin sürece daha fazla dahil olması gerektiğini vurguluyor. Belçika, İspanya ve Portekiz, Afrika ve Güney Amerika ile tarihi bağlarını kullanarak bu bölgelerde dijital iş birliklerini genişletmeyi öneriyor.
Dijital güvenlik konusuna da önem veren AB ülkeleri, denizaltı kabloları, veri akışı, veri depolama ve kritik ham maddelerin güvenliği konularında ortak hareket etme konusunda mutabık kaldı.
Komisyon’un başlatacağı Dijital Diplomasi girişimi, Temmuz 2022'de alınan ortak Avrupa yaklaşımı kararının bir devamı niteliğinde olacak. AB, dijital teknolojilerde küresel liderlik hedefi doğrultusunda, teknoloji politikalarını artık stratejik ve siyasi bir öncelik olarak ele alıyor.
AB Dış İlişkiler Servisi (EEAS) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dijital konular artık sadece teknik meseleler değil, aynı zamanda Avrupa’nın bütünleşik dış politikasının kritik bir parçası” ifadelerine yer verdi.