
Kendi yollarını çizmeye ve aile miraslarını korumaya kararlı olan sonraki kuşak aile liderlerinin farklı yapılara yönelmeye başladığını belirten Türkiye’nin ilk bağımsız Çoklu Aile Ofisi Karman Beyond Kurucusu ve CEO'su Özge Doğan, tekli veya çoklu aile ofisi ile çalışmanın, aileler için karmaşık servet yönetimi ihtiyaçlarını kolaylaştırmanın yolu haline geldiğini açıkladı.
Global Wealth Report'a göre, zengin ailelerin %70’i üçüncü nesilde servetlerini kaybediyor. Ana nedenler, finansal planlama eksiklikleri, aile içi anlaşmazlıklar ve varlıkların etkin yönetilememesi olarak belirtiliyor. Türkiye’nin ilk bağımsız Çoklu Aile Ofisi Karman Beyond Kurucusu ve CEO'su Özge Doğan; “Bu veriler bize geleneksel finansal hizmetlerin, yalnızca yatırım getirisine odaklandığını ancak, aile servetinin sürdürülebilirliği için daha geniş bir perspektif gerektiğini çok net gösteriyor. Dünyada yaklaşık 15.000 tekli aile ofisi ve 4.500 çoklu aile ofisi var ve bu aile ofisleri aracılığıyla yönetilen toplam varlıkların değeri yaklaşık 10 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor.” dedi.
UBS’in Küresel Servet Raporu’nda Türkiye’de zenginleşme boyutu ve geleceğe yönelik beklentilerde yükseliş dikkat çekiyor. Türkiye’de 2008-2023 arasında kişisel servetler %1708 oranında artarken, gelecek 5 yılda da dolar milyoneri sayısının %43 artması bekleniyor. Dünyada servet artışında ön sıralarda yer alan Türkiye’de, 2023 yılında servet büyümesi ise %158 olarak belirlendi. UBS’in tahminlerine göre, tüm ülkelerde yetişkin başına düşen servetin büyümeye devam edeceği öngörülüyor. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin küresel servet içindeki payının 2024 yılında %30 bariyerini aşacağı da tahmin ediliyor.
Yeni nesillerin yükselişinin de bir faktör olduğunu sözlerine ekleyen Doğan, “Campden Wealth 2023 raporuna göre, ultra zengin aileler yatırımlarında farklı varlık sınıflarında bilinçli bir dağılımı tercih ediyor. Haliyle aileler için günümüzde sofistike hale gelen yatırım dünyasını yönetmek de gittikçe zorlaşıyor. 2024 Global NextGen araştırmasına göre ise; aile işletmelerinin %55’i, nesiller arası iletişim sorunları nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor. Knight Frank Wealth Report 2023 de servet yönetimi süreçlerinde ailelerin %68’inin, finansal planlama, nesil planlaması, hukuk, hayırseverlik ve miras planlaması gibi multidisipliner hizmetlere ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Öte yandan ailelerin birçoğu, geleneksel danışmanların servet yönetiminde ailelerin beklentilerini karşılayabileceklerine inanmıyor. Kendi yollarını çizmeye ve aile miraslarını sürdürmeye kararlı olan sonraki kuşak aile üyeleri farklı yapılara yönelmeye başladı. Değişen ihtiyaçlar ve düşünce farklılığı, ailelerin alternatif arayışlara yönelmesindeki etkenlerden yalnızca biri. Bağımsız Çoklu Aile Ofisi modeli ise bu hususta, aileler için karmaşık servet yönetimi ihtiyaçları için tercih edilen yapıların başında geliyor. “ şeklinde konuştu.