
Türkiye’nin, ilk nükleer santralını inşa eden Akkuyu Nükleer AŞ, ertelenen olağan genel kurulunu yarın gerçekleştirecek. Genel kurula, şirketin finansal raporları sunulacak ve değerlendirilecek. Şirketin, kâr dağıtımı konusu da görüşülecek. Türkiye, nükleer santralın ilk ünitesinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında tamamlanmasını istiyor.
Rus Rosatom, Mersin-Akkuyu’da her biri bin 200 megavatlık, toplam 4 üniteden oluşan 4 bin 800 megavat gücünde Türkiye’nin ilk nükleer santralını inşa ediyor. İlk ünitenin, 2023’e yetiştirilmesi hedefleniyor. Diğer ünitelerin de birer yıl arayla işletmeye alınması bekleniyor.
Ancak, ilk ünitenin 2023’e yetişmesinin zor olduğu yorumları da yapılıyor. Zira Akkuyu AŞ’ye, Nisan 2018’de birinci ünitenin inşaat lisansı verildi. Her bir ünite için 7 yıllık bir süreç “uygun” görüldü. Şirket, 1 Temmuz 2025 itibarıyla ilk ünitenin devreye alınması taahhüdünde bulundu. Bu nedenle ilk ünitenin, tam anlamıyla hizmete alınmasının 2023 sonrasında kalabileceği ifade ediliyor
Devlet, Akkuyu Nükleer Santralı’nda üretilecek elektriğin ilk 2 ünitede yüzde 70’ini, kalan 2 ünitede de yüzde 30’unu 15 yıl boyunca 12.35 dolar/sentten satın alacak. Ruslar, 15 yılın ardından ürettikleri elektriği piyasaya satacak. Santralın, işletme süresi 60 yıl.
Akkuyu’da kritik gün…
Akkuyu Nükleer AŞ, birinci ünite için sahada yoğun mesainin verildiği, zaman zaman ölümlü kazaların da yaşandığı bir dönemde olağan genel kurulunu yarın gerçekleştirecek. Söz konusu genel kurulun, 24 Mart’ta yapılması kararlaştırılmıştı ve ertelenmişti.
Genel kurulda, yönetim kurulu üyelerine ücret ödenmesi konusu da görüşülecek. 2020 yılına ait yönetim kurulu faaliyet raporu sunulacak ve müzakere edilecek. Şirketin finansal raporları ve kâr
dağıtımı da görüşülecek.