
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkan Yardımcısı Hasan Yücel, küçük yatırımcılara uzun vade için altına yatırımı önerebileceğini söyledi. Yücel, Türkiye’de yastık altında 300-350 milyar dolar tutarında altının bulunduğunu söyledi.
COVID-19 pandemisinden çıkış sürecinde emtia fiyatlarındaki artış metallere, en çok da altına etki etti. Altının onsu, uluslararası piyasada bin 800 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Gran altının fiyatı 600 TL’ye yaklaştı. Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkan Yardımcısı Yücel, “Enerjiden Fısıltılar” programının konuğu oldu ve altın fiyatı ve üretimi hakkında önemli mesajlar verdi.
Altının tarih boyunca güvenilir bir yatırım aracı olarak görüldüğünü belirten Yücel, pandemiyle birlikte bu yatırım aracının daha fazla rağbet gördüğünü; pandeminin ortaya çıkardığı koşulların da fiyatlar üzerinde etkili olduğunu söyledi.
Yücel, tedarik zincirlerindeki kırılmaların, kıymetli metal fiyatlarını artırdığını belirterek, altın fiyatları ve yönü konusunda bir öngörüde bulunmanı çok zor olduğunu kaydetti. Yücel, “Ancak, şu söylenebilir: Bu fiyatlar bir süre daha böyle devam edebilir” dedi.
Türkiye’de, altın üretim maliyetlerinde de artış yaşandığına dikkat çeken Yücel, bu artışı öngörülemez olarak nitelendirdi. Yücel, maliyetlerde yüzde 40 artış yaşandığını, 600 dolardan 1000 dolara çıktığını vurguladı.
Yücel, ABD Merkez Bankası FED’in faiz kararının altın fiyatları üzerinde belirleyici olacağını belirtti. Yücel, FED’in faizleri yükseltmesi durumunda altın fiyatlarında yüzde 20 ile 30 arasında düşüş beklediğini vurguladı.
Türkiye’de Merkez Bankası’nın elinde 40 milyar dolar tutarında altın bulunduğunu kaydeden Yücel, vatandaşın “yastık altı”nda tuttuğu altın miktarıyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de 200-250 milyar dolarlık yastık altı olduğunu öngörüyorum. Bu üç-dört yıl önceki veri. Bugünkü fiyatlarla 300-350 milyar dolar altının kayıtlı sistemin dışında olduğunu biliyoruz.”
Yücel, küçük yatırımcılara uzun vade için altına yatırımı önerebileceğini söyledi.