
Prosumer Expo Yenilenebilir Enerji ve E-Mobilite Şarj Fuarı, Ankara'da ziyaretçilere kapılarını açtı. Bu fuarda, güneş enerjisi, enerji depolama, elektrikli ulaşım ve araçlar gibi enerjinin ana konseptleri sergileniyor. Ayrıca, yenilenebilir enerji ve e-mobilite hakkındaki en son teknolojiler de tanıtılıyor. Fuar, 24 Mayıs'a kadar sürecek.
ATO Congresium'da başlayan fuarda, güneş enerjisi, enerji depolama, elektrikli ulaşım ve araçlar gibi enerjinin ana temaları sergileniyor. Fuardaki en dikkat çekici unsurlardan biri de yenilenebilir enerji ve e-mobilite konusundaki güncel teknolojilerin sunulması. Ankara'da ilk defa düzenlenen Prosumer Expo Yenilenebilir Enerji ve E-Mobilite Şarj Fuarı, önemli bir adım atarak sektördeki yenilikleri tanıttı. Fuarda Tesla'nın "Y" modeli ve yerli üretim TOGG da yer alıyor.
EFT Group Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tosun, açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Tek bir amacımız var, o da yarınlara ve çocuklarımıza temiz bir dünya bırakmak. Bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizin enerji ve E-mobilite sektörüne önemli katkılar sunmasını diliyorum. Başkent Ankara'nın tek enerji fuarında sizlerle buluşmanın heyecanını yaşıyoruz. Kamu kurumları ve STK'ların desteğiyle çıktığımız bu yolda, başkentimizi enerjinin merkezi yapmayı hedefliyoruz. EFT Grup ve Prosumer Expo olarak güvenle yürüdüğümüz bu yolda tek düşüncemiz yarınlara ve çocuklarımıza temiz bir dünya bırakmak. Bu duygu ve düşüncelerle hepinize tekrar hoş geldiniz diyorum."
Milli Teknoloji Genel Müdürü Alper Güzel, Türkiye'de elektrikli araç şarj altyapısının geliştirilmesine yönelik planların hazırlandığını belirterek şunları söyledi:
"Bildiğiniz gibi, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında dünya genelinde içten yanmalı motorlardan elektrikli araçlara geçiş süreci yaşanıyor. Elektrikli araçların yaygınlaşmasında en önemli faktörlerden biri halka açık şarj olanaklarının yaygınlığı. Bu, tüketici tercihlerini ve yönelimlerini büyük ölçüde etkiliyor. Elektrikli araçların hızlı yaygınlaşmasını sağlamak ve şarj altyapısının ülkemizin tüm bölgelerinde yeterli seviyeye ulaşmasını sağlamak büyük önem taşıyor. Bu dönüşüm için bakanlığımızın koordinasyonunda, Enerji Piyasa Düzenleme Kurumu ve Türk Standartları Enstitüsü başta olmak üzere ilgili kurumlar ve özel sektörün yoğun katkısıyla Türkiye için elektrikli araç şarj altyapısına yönelik bir gelişim planı hazırlandı."
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ise yenilenebilir enerjinin depolanması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Güneş, jeotermal, rüzgar ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynakları rağbet görürken, bu enerjinin depolanması da tüm ülkelerin gündeminde önemli bir konu haline geldi. Güneş parlarken, rüzgar eserken ve nehirler akarken enerji üretiyoruz, ancak bu enerjinin sürekliliği sağlanamıyor. Yarın hava güneşli olmayabilir veya rüzgar esmiyebilir. Enerji kaynaklarının sürdürülebilirliği için depolamanın şart olduğunu görüyoruz ve bu depolama teknolojilerini kullanmamız gerekiyor. Bu teknolojiler, enerjinin fazla olduğu zamanlarda depolanmasını ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılmasını sağlayarak enerji arzının sürekliliğini ve güvenilirliğini artırıyor. Bugün burada açılışını yaptığımız fuar, yenilenebilir enerji sistemleri, bu enerjinin depolanması ve şarj edilmesi konularında uygun çözümler sunuyor."