• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinliklerimizden Haberler
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Avrupa teknoloji ekosisteminde cinsiyet eşitsizliği derinleşiyor
Avrupa teknoloji ekosisteminde cinsiyet eşitsizliği derinleşiyor

Avrupa teknoloji ekosisteminde cinsiyet eşitsizliği derinleşiyor

ICT Media ICT Media
7 Mart 2025 14:37
Paylaş

Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC) tarafından finanse edilen yeni bir cinsiyet ve çeşitlilik endeksi olan GENDEX, Avrupa teknoloji ekosisteminde kadınların yeterince temsil edilmediğini ortaya koydu.

Endeks, son 10 yılda kadınların okullarda, teknoloji şirketlerinde ve akademide nasıl yer aldığını analiz etti. Araştırma kapsamında, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde faaliyet gösteren 150 derin teknoloji şirketinin kurucularıyla anket yapıldı ve startup'larla 20 derinlemesine görüşme gerçekleştirildi. Ayrıca Pitchbook, Dealroom ve Eurostat’tan elde edilen veriler kullanıldı.

GENDEX Başkanı Tanya Suarez, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde yaptığı açıklamada, "Bu veriler, yapısal bir değişime ihtiyacımız olduğunu kanıtlıyor. Kadınların adil bir şekilde temsil edilmesi sadece bir zorunluluk değil, aynı zamanda en iyi sonuçları veren bir ekosistem yaratıyor" dedi.

STEM alanlarında eşitsizlik sürüyor

Rapora göre, kadınların teknoloji sektöründeki az temsili, eğitim sürecinde başlayan eşitsizlikten kaynaklanıyor. 2022 verilerine göre, kadınlar STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) mezunlarının yalnızca %42’sini oluşturuyor. STEM araştırmalarında ise bu oran %44’e, bu alanlardaki iş gücünde ise %41’e düşüyor.

Cinsiyet farkı özellikle bazı disiplinlerde daha belirgin. Örneğin, biyoloji mezunlarının %62’si kadınlardan oluşurken, bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT) alanında bu oran yalnızca %24.

STEM’deki bu eşitsizlik, derin teknoloji girişimlerinde daha az kadın kurucu olması anlamına geliyor. Son 10 yılda Avrupa’da kurulan her beş teknoloji şirketinden yalnızca biri kadınlar tarafından yönetildi. Ayrıca, akademide de benzer bir tablo var. Derin teknoloji alanındaki araştırmacıların yalnızca %31’i kadınlardan oluşurken, patent başvurularında bu oran %24’e kadar düşüyor.

GENDEX araştırmasına göre, kadınların teknoloji sektöründeki kariyerleri bir "daralma hunisi" içinde ilerliyor. Kadın yetenekleri eğitimden başlayarak giderek azalıyor ve sektörün geneline yayılan bir kayıpla sonuçlanıyor.

Liderlik ve Yatırımda Kadın Temsili Yetersiz

Avrupa İnovasyon Konseyi Bölüm Başkanı Stephane Ouaki, Avrupa’daki şirketlerdeki liderlik pozisyonlarının sadece %30’unun kadınlar tarafından doldurulduğunu belirtti.

Rapora göre, cinsiyet farkının en belirgin olduğu alan şirket yönetim kurulları. Özellikle erkekler tarafından kurulan şirketlerde kadınlar "tüm çalışan kategorilerinde sürekli olarak yetersiz temsil ediliyor".

Kadın kurucuların üçte biri, teknik ekiplerinde kadın-erkek dengesinin sağlandığını belirtirken, bu oran erkekler tarafından yönetilen şirketlerde yalnızca %1. Öte yandan, kadın girişimciler yatırım bulmakta da zorlanıyor.

Ouaki’ye göre, risk sermayesi (VC) fonlarının yalnızca %1’i tamamen kadınlardan oluşan ekiplerin projelerine ayrılıyor. Kadın liderliğindeki ekipler yatırım aldıklarında bile ilk anlaşmalarını imzalamaları, erkek egemen ekiplere kıyasla ortalama 6 ay daha uzun sürüyor. Ayrıca, bu yatırımlar genellikle daha az avantajlı koşullarda sağlanıyor; son on yılda yalnızca erkeklerden oluşan ekipler, kadın liderliğindeki ekiplerden 1,8 kat daha fazla fon aldı.

Çözüm önerileri: Cinsiyet çeşitliliği raporlaması şart olmalı

GENDEX raporu, yatırımcılara ve hükümetlere fon tahsis etmeden önce cinsiyet çeşitliliği raporlaması talep etmeleri ve yatırımları kadın liderliğindeki ekiplere yönlendirmeleri çağrısında bulunuyor.

Endeks, Meta, Amazon ve Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin ABD’de Trump yönetimi döneminde çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (DEI) politikalarından vazgeçmesiyle gündeme geldi.

Uzmanlara göre, büyük teknoloji firmalarının DEI politikalarına bağlı kalıp kalmayacağı belirsizliğini koruyor. Özellikle daha küçük ülkeler, büyük şirketlerin çeşitlilik girişimlerini devam ettirmemesini, kendi startup ekosistemlerinin de bu yönde ilerlemesi için bir gerekçe olarak kullanabiliyor.

Paylaş
Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC) GENDEX Avrupa Birliği (AB) Pitchbook Dealroom EUROSTAT Tanya Suarez STEM Stephane Ouaki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Gündem Kategorisinin En Yenileri

Ar-Ge ve Teknokent Kazançlarına Yeni Düzenleme
Ar-Ge ve Teknokent Kazançlarına Yeni Düzenleme
1 Ocak 2026 01:05
Yeni Vergi Tebliği Tartışma Yarattı: Devlet Denetimi YMM’lere mi Emanet Ediliyor?
Yeni Vergi Tebliği Tartışma Yarattı: Devlet Denetimi YMM’lere mi Emanet Ediliyor?
30 Aralık 2025 16:33
Teknoparklar ve Ar-Ge Merkezleri için YMM Tasdik Raporu zorunluluğu başlıyor
Teknoparklar ve Ar-Ge Merkezleri için YMM Tasdik Raporu zorunluluğu başlıyor
30 Aralık 2025 11:51
2026’da yeşil dönüşümle rekabette öne geçmek isteyen şirketler için 14 kritik adım
2026’da yeşil dönüşümle rekabette öne geçmek isteyen şirketler için 14 kritik adım
26 Aralık 2025 14:19
Elektronik Haberleşme Kanunu Değişti: Aboneliklerde Biyometrik Doğrulama Şartı
Elektronik Haberleşme Kanunu Değişti: Aboneliklerde Biyometrik Doğrulama Şartı
25 Aralık 2025 14:29
Siber Güvenlik Başkanı Ümit Önal, Sektör Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
Siber Güvenlik Başkanı Ümit Önal, Sektör Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
24 Aralık 2025 23:34
ICT MEDIA DERGİSİ ARALIK 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ ARALIK 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.