
Bakan Bayraktar, “Güneş ve rüzgârda mevcut 30 bin megavat olan kurulu gücümüzü 2035 yılına kadar dört katına, 120 bin megavata çıkarmak ve 80 milyar dolarlık yatırım alanı oluşturmak istiyoruz.” dedi.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı. COP29'a katılmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Bakü'de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Konferans kapsamında dün düzenlenen Bakanlar Oturumu'nda konuştu.
Bakan Bayraktar konuşmasında, küresel ölçekte enerji güvenliğinin hala en önemli sorunlardan birisi olduğunu belirterek, küresel çapta dijitalleşme, yapay zekâ ve büyük verideki hızlı gelişmelerin elektrik talebini beklenenden çok daha fazla artırdığına dikkat çekti.
Türkiye’nin enerji geleceğinde 5 temel alana odaklanıldı
Türkiye’nin enerji dönüşüm hedeflerini anlatan Bayraktar, 2053 net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin enerji geleceğini inşa etmek için stratejik bir yol çizdiklerini ifade etti. Bayraktar, “Bu zorlukların üstesinden gelmek için uzun vadeli stratejimiz beş temel alana odaklanıyor. Yenilenebilir enerji kapasitemizi artırmak, genel olarak ekonomimizde enerji verimliliğini artırmak, nükleer enerji üretimini genişletmek, hidrojen, pil depolama ve CCUS gibi yeni teknolojileri geliştirmek, enerji geleceğimiz için gerekli olan kritik minerallere ve nadir toprak elementlerine yatırım yapmak.” diye konuştu.
“Yenilenebilir Enerji Programı’nda iddialı hedefler belirledik”
Yenilenebilir Enerji 2035 planı doğrultusunda güneş ve rüzgarda belirlenen hedefleri paylaşan Bakan Bayraktar, “Yenilenebilir Enerji Programı'nda önemli, çok iddialı hedefler belirledik. Güneş ve rüzgârda mevcut 30 bin megavat olan kurulu gücümüzü 2035 yılına kadar dört katına, 120 bin megavata çıkarmak ve 80 milyar dolarlık yatırım alanı oluşturmak istiyoruz. Yakın zamanda çok güçlü bir şebeke programını duyurduk. Yaklaşık 15 bin kilometrelik HVDC hatlarını şebekemize eklemek istiyoruz ve bu alanda da yaklaşık 30 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında enerji verimliliğine de vurgu yapan Bakan Bayraktar, 2023 yılına kadar enerji tüketimini %16 oranında azaltmayı amaçladıklarını söyledi. 100 milyon ton emisyon azaltımına katkıda bulunmayı hedeflediklerini aktaran Bayraktar, bu alana yatırım ve finansman getirmeleri gerektiğinin de altını çizdi. Bayraktar, ülkeye yatırım ve finansman getirilmesi hususunda, uluslararası finans ve kuruluşlarla gerçekleştirilecek iş birliklerine de açık olduklarını aktardı.