
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin artık kendi SİHA'larını, eğitim uçaklarını, helikopterlerini, deniz platformlarını, kara araçlarını ve uydularını üretebilen bir ülke konumuna ulaştığını söyledi.
Muğla’da çeşitli programlara katılan Bakan Kacır, Güney Ege Kalkınma Ajansı Projeleri Toplu Açılış Töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanındaki büyük dönüşümüne vurgu yaptı. AR-GE ve inovasyon altyapısının güçlendirilmesiyle Türkiye’nin yüksek teknoloji ihraç eden bir ülke haline geldiğini belirten Kacır, "2002'de 10 milyar dolar olan orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımız, 2023'te 101 milyar dolara ulaştı" dedi.
Muğla’ya yapılan yatırımlara da değinen Kacır, sanayi altyapısının güçlendirilmesi, teknoloji girişimlerinin desteklenmesi ve tarımda yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılması için önemli projeler hayata geçirildiğini belirtti. Özellikle Muğla’nın çam balı üretiminde dünya markası haline gelmesi ve apiterapik ürünlerin ticarileştirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Bakan Kacır, Türkiye’nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığı büyük ölçüde azalttığını ve yerli üretimin yüzde 80 seviyelerine ulaştığını ifade etti. Avrupa’nın savunma sanayisinde hâlâ yüzde 80 oranında dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Kacır, Türkiye’nin bu alandaki başarılarıyla küresel ölçekte dikkat çektiğini belirtti.
Muğla’daki programları kapsamında sanayi kuruluşları, teknoparklar ve AR-GE merkezlerinde incelemelerde bulunan Kacır, bölgenin kalkınması için yapılan yatırımların devam edeceğini söyledi. Ayrıca 2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi kapsamında Muğla’nın rekabetçi iller kategorisinde konumlandırıldığını ifade etti.
Bakan Kacır, Muğla Valiliği ve AK Parti Muğla İl Başkanlığı’nı da ziyaret ederek, yerel kalkınma projeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda dijitalleşme, yeşil dönüşüm ve yüksek teknolojiye dayalı sanayi yatırımlarına ağırlık vereceğini vurguladı.