
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'de erişim engeli getirilen Roblox ve Discord platformları hakkında açıklamalarda bulundu. CNN Türk canlı yayınına katılan Uraloğlu, her iki platformla da görüşmelerin sürdüğünü belirterek, hukuki süreçler sonucunda yasakların kaldırılabileceğini söyledi.
Roblox yasağı ve görüşmeler
Türkiye'de 7 Ağustos 2024'te erişime engellenen Roblox hakkında konuşan Uraloğlu, "Oyun platformunun Türkiye’de temsilcisi yoktu. Mahkeme kararlarıyla yaptığımız yaptırımlar sonucunda bizimle iletişime geçtiler. Eğer bir platformda faydalı içerikler de varsa zararlarını çıkarsınlar, faydalılarıyla devam edebiliriz diye düşünüyoruz," dedi.
Bakan, Roblox'un erişime açılabilmesi için yürütülen görüşmelere de değinerek, "Eğer doğru bir noktaya gelirsek, hukuki süreç sonucunda tekrar açılması söz konusu olabilir," ifadelerini kullandı.
Esports.net verilerine göre Türkiye, Roblox oynayan kişi sayısında dünya beşincisi konumunda. 2024 verilerine göre platformun kullanıcılarının %4,43'ü Türk ve ülkede 9 milyondan fazla oyuncusu bulunuyor.
Discord yasağı ve şantaj vakaları
Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 9 Ekim 2024'te erişime engellenen Discord’un yasaklanmasının, özellikle kadınlara yönelik şantaj olaylarıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor. İstanbul Fatih’te yaşanan bir kadın cinayetinin ardından sosyal medya kullanıcılarının başlattığı ifşa süreci, Discord'da kadınları ve reşit olmayan genç kızları hedef alan bir şantaj ağının açığa çıkmasına neden olmuştu.
Bakan Uraloğlu, platformların bazı talepleri karşılamadığına dikkat çekerek, "Kuruldukları ülkenin kanunları gereği bizim bazı taleplerimize 'karşılamayacağız' gibi cevaplar veriyorlar. Dünyanın birçok yerinde bu platformlara cezalar uygulanıyor," dedi.
Sosyal medyada yeni düzenlemeler yolda
Bakan Uraloğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) devam eden sosyal medya düzenlemelerine de değindi. "Sosyal medyada çocuklar hesap açamayacak. Bazı ülkelerde anne baba onayı ile hesap açılıyor, ancak biz bunu istemiyoruz. 16 yaş altı sosyal medyaya girmesin istiyoruz," ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, dünya genelinde farklı uygulamaların olduğunu ancak çocukların objektif karar verebilecek yaşa gelmeden sosyal medyada yer almalarının sakıncalı olduğunu vurguladı.
İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise internet platformlarının tamamen engellenmesini eleştirerek, "Sansür ve yasaklar çözüm değil, bu platformların kendi iç politikaları da var," açıklamasında bulundu.
Roblox ve Discord yasaklarına yönelik görüşmelerin nasıl sonuçlanacağı merakla beklenirken, sosyal medya platformlarına ilişkin yeni düzenlemeler de gündemde kalmaya devam ediyor.