
Türkiye, karlı ve soğuk havaya teslim oldu. Yurdun hemen her bölgesinde kar yağışı görülüyor. Peki, kar yağışının, elektrik üreten barajlara etkisi ne oldu?
Yağışların başladığı haftaya ilişkin su verileri ortaya çıktı. 1-17 Ocak arasında “ana havza” elektrik üreten barajlara, 1 milyar 619 milyon metreküp su geldi. Geçen yıl aynı dönemde gelen su miktarı, 1 milyar 464 milyon metreküpte kalmıştı.
Elektrik üreten, aralarında Keban’ın da bulunduğu “ana havza” barajlara (Keban, Adıgüzel, Alkumru, Almus, Alpaslan-1, Altınkaya, Batman, Boyabat, Demirköprü, Deriner, Dicle, Ermenek, Garzan, Hasan Uğurlu, Hirfanlı, Karacaören…) bu yıl 1-17 Ocak arasında gelen su miktarı ortaya çıktı. Bu yıl, anılan dönemde, söz konusu barajlara, 1 milyar 619 milyon metreküp su geldi. Geçen yıl aynı dönemde gelen su miktarı, 1 milyar 464 milyon metreküp olarak kayıtlara geçmişti. Geçen yılın bir miktar üzerine çıktı.
Enerji sektörü uzmanları, su gelirleri hakkında konuşmak için nisan hatta mayıs ayının beklenmesi gerektiğini belirterek, “Kar yağışı akarsuları etkiler. Barajları da etkiler. Ancak, bu karın eriyip barajların havzasını doldurup doldurmayacağını mayıs ayında görebiliriz” dedi.
Uzmanlar, karın bir bölümünün eriyeceğini ve toprağa, bir bölümünün de eriyip buhar olup havaya karışacağını belirterek, “Kar yağışı otomatik olarak barajlardaki su düzeyinin yükseleceği anlamına gelmez. Bu konuda daha ihtiyatlı olmak gerekiyor” diye konuştu.