
Eşel mobili, bir “denge sistemi” olarak tanımlayan Aktaş, sistemin devlet aleyhine çalışır hale geldiğini savundu. Aktaş, peş peşe gelen zamlarla birlikte benzinde 23 kuruşa dek gerileyen, motorin ve otogazda sıfırlanan ÖTV tutarları sonrasında devletin eşel mobille ilgili atacağı adımı beklediklerini söyledi.
Aktaş, dünyada petrol fiyatlarının ve iç piyasada dolar kurunun yükseldiğini belirterek, petrol ve kurun düşmesini “ütopya” olarak nitelendirdi. Aktaş, akaryakıta yeni zamların kapıda olduğu mesajını verdi.
Aktaş, akaryakıtta “eşel mobil” sisteminin kaldırılması ve bugüne kadar ÖTV’den karşılanan zam ihtiyacının pompaya yansıtılması durumunda ortaya çıkacak benzin ve motorin satış fiyatları hakkında şunları söyledi: “Benzindeki ÖTV’nin pompaya yansıması durumunda, 2 lira 53 kuruşun üzerine yaklaşık 45 kuruş KDV eklenmesi gerekiyor. Bu durumda, bir litre benzin 10 lira 85 kuruş civarında olacak. Motorinde, 2 lira 5 kuruş ÖTV ve üzerine 40 kuruş dolayında KDV eklemeye ihtiyaç duyulacak, motorin de 10 liranın üzerine çıkacak.”
Aktaş, eşel mobilin kaldırılması halinde bugüne dek ÖTV’den karşılanan tutarların bir anda pompaya yansıtılma olasılığına ilişkin, “Bu konuda kamunun çok zor zarar vereceğini düşünüyorum. Bir anda yüzde 50 zam yapmak söz konusu olacak, bu hem enflasyonist etki hem halkın vereceği tepki nedeniyle çok radikal bir karar olacaktır” dedi.
Aktaş, Türkiye’de akaryakıt sektöründe uygulanmakta olan, bayiler ve dağıtıcılar arasındaki kar paylarını tanzim eden düzenlemenin bayiler lehine güncellenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Bizim toptancılarımız uzun dönem bizden daha fazla kazandılar. Dünyanın hiçbir serbest piyasa ekonomisinde dağıtıcılar perakendecilerden fazla kazanamazlar. Bu ticaretin temel kuralıdır.”