
BOTAŞ, sektörün beklentisinin tersine yeni aya girildiği 1 Aralık’ta doğal gaz tarifelerini değiştirmedi. Daha önce doğal gaza birkaç gün gecikmeli zam yapan BOTAŞ, 2 Eylül’de sanayi ve santrallara sattığı doğal gazın fiyatını yüzde 15 artırmıştı. Söz konusu zam, 1 Eylül’den geçerli olmak üzere uygulamaya konulmuştu. BOTAŞ’ın, dolar kuru artışından kaynaklı maliyetlerinin katlandığı, yıl sonu zararının 6 milyar dolara ulaşacağı hesaplandığı bir dönemde Eylül ayına benzer bir süreci takip edip etmeyeceği saatler içinde belli olacak. Sektör, özellikle santrallara satılan gazda zam bekliyordu.
Türkiye’de, elektrik tarifeleri 3’er aylık, doğal gaz tarifeleri aylık gözden geçiriliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), “maliyet bazlı” olarak yaptığı hesaplamalar sonunda elektrik tarifelerini belirliyor ve Resmi Gazete’de duyuruyor. EPDK, gerektiğinde aylık bazda da elektriğe zam yapabiliyor.
BOTAŞ, doğal gaz tarifelerini yine “maliyet bazlı” olarak aylık gözden geçiriyor. BOTAŞ, doğal gazı dolarla satın alıyor. Müşterilerine TL üzerinden satıyor. Dolar kurundaki yukarı yönlü hareket, BOTAŞ’ı finansal yönden zorluyor. Şirketin, gaz ticaretinden yıl sonu zararı 6 milyar dolar hesaplanıyor.
BOTAŞ’ın, bu nedenle geçen ay olduğu gibi bu ay da sanayi ve elektrik üreten santrallara sattığı gazda yüksek oranlı zam yapması bekleniyordu. BOTAŞ, sektörün beklentisinin tersine yeni aya girildiği 1 Aralık’ta doğal gaz tarifelerini değiştirmedi.
BOTAŞ’ın, daha önce ayın ilk günü yerine ikinci gün yeni tarifeleri açıkladığı uygulamaları da bulunuyor.
2 Eylül 2021’de sanayi ve santrallara sattığı doğal gaza yüzde 15 zam yaptı. Zam, 1 Eylül’den geçerli uygulamaya girmişti. BOTAŞ’ın, Eylül ayına benzer bir süreci takip edip etmeyeceği saatler içinde belli olacak. Sektör, doğal gaz santrallarına satılan gazda en az yüzde 20 oranında zam bekliyordu.