
Türkiye’nin, bu yıl doğal gaz tüketiminin geçen yıla göre yüzde 20 artış göstermesi ve 60 milyar metreküpe dek çıkması öngörülüyor. Yüksek tüketim nedeniyle özellikle aralık ve ocak aylarında gaz arzında sorun yaşanabileceği ve kesinti-kısıntı programına geçilebileceği yönünde kaygılar dile getiriliyordu. Olası bir arz krizinin önüne geçmek için spot piyasadan LNG alımını sürdüren BOTAŞ’a, “hava”dan da bir destek geldi. Aralık ayının ilk yarısı hemen hemen geride kaldı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, özellikle konut odaklı tüketimin düşük düzeylerde kalmasına yardımcı oldu. Bu dönemde günlük toplam tüketim en fazla 215 milyon metreküpe çıktı. Bugün, 200 milyon metreküpün altında gerçekleşecek.
Sektör uzmanları, Türkiye’nin günlük tüketiminin soğuk havaya bağlı olarak 300 milyon metreküp ve üzerine çıkabileceği tahmininde bulunarak, “Tüketim havaların etkisiyle düşük seyrediyor. Günlük tüketimin, 300 milyon metreküpe yaklaşması ve bu düzeyde sürmesi halinde arzda bazı sorunlar olabilir. Bu nedenle BOTAŞ’a havadan gelen destek şu dönemde son derece önemli” dedi.
Uzmanlar, izleyen günlerde sert kış koşullarıyla birlikte tüketiminin zirve yapabileceğine işaret etti.
Rusya ile yeni gaz sözleşmesi…
Uzmanlar, BOTAŞ’ın Rusya ile yeni doğal gaz sözleşmesi imzalamak üzere görüşmelere devam ettiğini belirterek, “Rusya ile prensipte anlaşıldığı yönünde duyumlar alınıyor. Rusya ile bu yıl sonunda 8 milyar metreküplük gaz anlaşmasının süresi dolacak. Bu miktara yakın yeni bir kontratla yeni yılda ithalat söz konusu olabilir” dedi.