• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Planlanan Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinliklerimizden Haberler
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Bursalı sanayicilerden kapasite uyarısı: “Yeni nesil teknoparklara ihtiyacımız var.”
Bursalı sanayicilerden kapasite uyarısı: “Yeni nesil teknoparklara ihtiyacımız var.”

Bursalı sanayicilerden kapasite uyarısı: “Yeni nesil teknoparklara ihtiyacımız var.”

ICT Media ICT Media
30 Mart 2026 15:35
Paylaş

Otomotiv ve tekstilden sonra kimya ve ileri teknoloji malzemelerinde de küresel oyuncu olmaya aday haline gelen Bursa’da yer sorunu kentin potansiyelinin önünde engel olarak görülüyor. Türkiye’nin endüstriyel başkenti Bursa’nın kimya sektöründeki imkanlarına dikkat çeken MEC Chemical’ın kurucusu Murat Beyazlı, “Genişleme alanlarının yetersizliği ve lojistik/taşıma alternatiflerinin azlığı, şehrin küresel potansiyelini frenliyor” dedi.

Avrupa’da kimya sektöründe faaliyet gösteren Bursa merkezli Mec Chemical’ın kurucusu Murat Beyazlı, yapay zeka ve yeşil dönüşüm çağında Bursa'nın sektörel altyapısını koruyarak yeni nesil teknoparklarla güçlenmesi gerektiğini vurguladı. Bursa'daki nitelikli iş gücünün ve sanayi kültürünün, global devlerle  iş birliği yapabilmek için muazzam bir temel oluşturduğunu belirten Murat Beyazlı, "Biz şirket olarak operasyonlarımızı Bursa, Almanya  ve İspanya ofislerimiz üzerinden yürütüyoruz. Bursa hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek. Ancak çağımız yapay zeka çağı. Endüstriyel iş gücü profilimiz hızla değişiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Girişimler İçin Alan ve Teknopark İhtiyacı

Bursa sanayisinin geleceğine yönelik reçetesini de paylaşan Beyazlı, mekansal ve ekosistem odaklı sorunlara dikkat çekti: "Bursa'nın sektörel çeşitliliğini koruyarak Ar-Ge ve inovasyon ağırlıklı bir rotaya girmesi şart. Bunun yolu yeni girişimlere kılavuzluk edecek bir ekosistem yaratılmasından geçiyor. Üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi, var olan teknoparkların kapasitelerinin artırılması ve endüstriye yeni adım atacak teknoloji odaklı şirketler için yer sorunlarının çözülmesi, Bursa’ya yepyeni bir küresel güç katacaktır. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın TEKNOSAB projesi Bursa’da büyük çaplı yatırımlar için önemli bir kazanım. Ancak küçük ölçekli işletmeler ve KOBİ’ler için de yeni alan ihtiyacı Bursa’da devam ediyor. Bu tür genişleme alanlarının (yer) yetersizliği ve lojistik/taşıma alternatiflerinin azlığı, şehrin küresel potansiyelini frenliyor.

Endüstri alanlarında genişleme imkanı kalmadı

Marmara Bölgesi'nin küresel tedarik zincirindeki önemini koruduğunu da belirten Beyazlı, yatırım iklimindeki darboğazlara dikkat çekti: "Bursa, Avrupa ve Orta Doğu pazarlarına erişim açısından coğrafi olarak eşsiz, hala çok stratejik bir noktada. Ancak bu potansiyeli tam anlamıyla kullanamıyoruz. Neden? Çünkü yeni endüstriyel girişimler ve kapasite artışları için en büyük problem 'yer sorunu'. Organize sanayi bölgelerinde ve endüstri alanlarında genişleme imkanı neredeyse kalmadı." Bursa sanayicisinin bir diğer yumuşak karnının lojistik olduğunu belirten Beyazlı, şöyle konuştu: “Ürettiğiniz katma değerli bir ürünü pazara ulaştırmak, en az o ürünü üretmek kadar stratejiktir. Bursa'da ulaşım ve taşımada demiryolu entegrasyonu ve alternatif deniz yolu modlarının yetersizliği maliyetleri artırıyor. Bursa'nın yatırım cazibesini koruyabilmesi için yeni nesil endüstri bölgelerine ve çok modlu (multimodal) lojistik ağlara acilen kavuşması gerekiyor. Aksi takdirde katma değerli yeni girişimleri komşu bölgelere kaptırma riskiyle karşı karşıya kalabiliriz."

 

MEC Chemical Yönetim Kurulu Başkanı Murat Beyazlı

murat.beyazli@mecchemical.com

Paylaş
Bursa MEC Chemical Murat Beyazlı

Gündem Kategorisinin En Yenileri

TÜSİAD’dan Sanayinin Net Sıfır Dönüşümünde Teknoloji Vurgusu
TÜSİAD’dan Sanayinin Net Sıfır Dönüşümünde Teknoloji Vurgusu
6 Haziran 2026 11:31
Erdal Özkaya’dan Bakü’de Kritik Siber Güvenlik Uyarısı: “Yapay Zekâ ile Hack Süresi 27 Saniyeye Düştü”
Erdal Özkaya’dan Bakü’de Kritik Siber Güvenlik Uyarısı: “Yapay Zekâ ile Hack Süresi 27 Saniyeye Düştü”
4 Haziran 2026 17:07
Kesici’den Bakü’de Siber Egemenlik Çağrısı
Kesici’den Bakü’de Siber Egemenlik Çağrısı
4 Haziran 2026 17:00
TÜSİAD Perakende Sektöründe Yapay Zekâ Dönüşümünü  Ele Alacak
TÜSİAD Perakende Sektöründe Yapay Zekâ Dönüşümünü Ele Alacak
4 Haziran 2026 16:43
Azerbaycan 4. Ulusal Siber Güvenlik Forumu Başladı: “Zafer Artık Siber Uzayda da Kazanılıyor”
Azerbaycan 4. Ulusal Siber Güvenlik Forumu Başladı: “Zafer Artık Siber Uzayda da Kazanılıyor”
4 Haziran 2026 11:38
Azerbaycan’da 4. Siber Güvenlik Forumu Başladı: Yapay Zeka Tehditleri ve Bölgesel İş Birliği Vurgusu
Azerbaycan’da 4. Siber Güvenlik Forumu Başladı: Yapay Zeka Tehditleri ve Bölgesel İş Birliği Vurgusu
4 Haziran 2026 10:54
ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2026 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2026 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.