
İsviçre merkezli gizlilik şirketi Proton'un yeni raporuna göre, Google, Apple ve Meta, son on yılda ABD kolluk kuvvetlerine teslim ettikleri kullanıcı verileriyle büyük bir artış yaşadı. 2014-2024 yılları arasında bu şirketler, ABD hükümetine 3,1 milyon kullanıcı hesabı sağladı ve bu sayı, ortalama yüzde 600 artarak dikkat çekti.
Proton, büyük teknoloji şirketlerinin yasalar gereği kolluk kuvvetlerinin taleplerine uymak zorunda olduklarını belirtiyor, ancak aynı zamanda uçtan uca şifreleme ile kullanıcı verilerinin devlet müdahalesinden korunabileceğini savunuyor.
ABD hükümeti, mahkeme emirleri ve ulusal güvenlik mektupları gibi yollarla, Google, Meta ve diğer büyük teknoloji şirketlerinden kullanıcı verilerini talep edebiliyor. Meta, acil durumlar ve tehlike içeren durumlarda bu talepleri hızla işleme alırken, Google da kullanıcı verileri talep edildiğinde bazen kullanıcıları bilgilendiriyor. Ancak, acil durumlar dışında genellikle bu bilgilendirme yapılmıyor.
Proton’un raporu, ABD merkezli teknoloji şirketlerinin bulut hizmetlerinin, Avrupa devlet kurumları açısından güvenlik riskleri oluşturduğunu da gözler önüne seriyor. Özellikle, ABD'nin 2018’de yürürlüğe giren CLOUD yasası, dünya genelindeki verilerin ABD merkezli şirketler aracılığıyla erişilebilir olmasına olanak tanıyor.
Google, dünya çapında hükümetlerden gelen artan veri taleplerine ilişkin şeffaflık raporları yayımlıyor ve Avrupa’daki bazı ülkeler, özellikle Almanya, kullanıcı verisi taleplerini artırmış durumda.