Çocukların Dijital Güvenliği İçin Yeni Eğitim Projesi Tanıtıldı
Vodafone Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), 8-14 yaş arasındaki çocukların dijital teknolojileri daha güvenli, bilinçli ve dengeli kullanmalarını desteklemek amacıyla “Dijital Dostum” projesini başlattı. Projenin ilk yılında Bitlis, İzmir, Ankara, Hatay, İstanbul, Samsun ve Diyarbakır’da 5 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
Proje kapsamında 8-9 yaş arasındaki ilkokul öğrencileri ile 10-14 yaş arasındaki ortaokul öğrencilerine yönelik eğitimler düzenlenecek. Okullardaki uygulamalar, gerekli eğitimlerden geçen Toplum Gönüllüsü gençlerin kolaylaştırıcılığında yüz yüze ve etkileşimli atölyeler şeklinde gerçekleştirilecek.
Proje, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, TOG Genel Müdürü Seçkin Karataş ve Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Samur’un katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.
Her 4 çocuk ve gençten yalnızca biri dijital yaşam kalitesini iyi değerlendiriyor
Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, Global Vodafone Vakfı’nın Save the Children iş birliğiyle 9 Avrupa ülkesinde gerçekleştirdiği araştırmaya göre her 4 çocuk ve gençten yalnızca birinin dijital yaşam kalitesini iyi değerlendirdiğini söyledi. Süel, her 4 çocuktan 3’ünün uyku bozuklukları, yüksek stres seviyeleri veya çevrim içi ve çevrim dışı yaşam arasında denge kurma konusunda zorluk yaşadığını belirtti.
Dijital okuryazarlığın güçlendirilmesi ve dijital dengeyi destekleyecek önlemlerin alınmasının önemine dikkat çeken Süel, dijital yaşam kalitesinin eğitim süreçlerine dahil edilmesinin bu konuda atılabilecek adımlardan biri olduğunu ifade etti.
Süel, Dijital Dostum projesinin Vodafone Grup Vakfı’nın SkillsuploadJr. programı kapsamında hayata geçirildiğini belirterek projenin çocukların dijital dünyada karşılaşabilecekleri riskleri erken yaşta tanımalarını, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmalarını, kişisel sınırlarını ve başkalarının haklarını gözetmelerini ve teknolojinin günlük yaşamları üzerindeki etkisini yönetebilmelerini hedeflediğini aktardı.
Süel, etkileşimli okul uygulamalarıyla çocukların yalnızca bilgi edinmelerinin değil, düşünmelerinin, deneyimlemelerinin, soru sormalarının ve günlük yaşamlarında kullanabilecekleri güvenli dijital davranışlar geliştirmelerinin amaçlandığını söyledi.
TOG Genel Müdürü Seçkin Karataş da çocukların dijital dünyada güvenli, bilinçli ve dengeli bir ilişki kurabilmeleri için bilgilerin günlük yaşamda kullanılabilecek becerilerle desteklenmesi gerektiğini belirtti. Karataş, gerekli eğitimlerden geçen Toplum Gönüllüsü gençlerin okul uygulamalarında çocukların öğrenme süreçlerine kolaylaştırıcı olarak eşlik edeceğini ve akran öğrenmesini destekleyeceğini ifade etti. Projenin farklı şehir ve okullarda uygulanabilecek ve sahadan elde edilen deneyimlerle geliştirilebilecek bir model oluşturması hedefleniyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Samur ise çocukların dijital platformların dikkat çekmeye ve kullanıcıları daha uzun süre ekranda tutmaya yönelik yapısı karşısında dijital yaşam kalitesi, dijital okuryazarlık ve bilinçli tüketim alışkanlıklarını erken yaşta kazanmalarının önemine dikkat çekti.
Samur, çocuklara yalnızca neleri yapmamaları gerektiğinin anlatılması yerine teknolojiyi bilinçli, dengeli ve kişisel sınırlarını koruyarak nasıl kullanabileceklerinin deneyimletilmesi gerektiğini söyledi.
Çocukların dijital dünyadaki becerileri desteklenecek
Dijital Dostum projesi kapsamında çocukların dijital ortamda karşılaşabilecekleri riskleri tanımaları, kişisel bilgilerini ve mahremiyetlerini korumaları, kendi sınırları ile başkalarının sınırlarını gözetmeleri ve siber zorbalık gibi riskli davranışları fark etmeleri hedefleniyor.
Eğitimlerde ayrıca şüpheli içerik, mesaj ve bağlantılar karşısında güvenli davranışlar geliştirme, dijital içerikleri eleştirel değerlendirme, ekran kullanımı ile uyku, hareket, sorumluluklar ve sosyal yaşam arasında denge kurma ve ihtiyaç duyulduğunda güvenilir yetişkinlerden destek isteme konuları ele alınacak.
Eğitimler üç modülden oluşacak
İlkokul ve ortaokul öğrencileri için uygulanacak programların her biri toplam 6 saatlik üç modülden oluşacak. İlkokul programında “Dijital Sınırlarım ve Paylaşımlarım”, “Dijital Dengem ve Güvenli Seçimlerim” ve “Güvendeyim, Yardım İsteyebilirim” modülleri yer alacak. Ortaokul programı ise “Dijital Kimliğim ve Mahremiyetim”, “Dijital Haklarım ve Siber Zorbalık” ve “Dijital Dünyada Güvenli ve Bilinçli Seçimler” başlıklarından oluşacak.
Tüm uygulamalar okullarda yüz yüze ve etkileşimli atölyeler şeklinde gerçekleştirilecek. Eğitimlerde oyunlaştırma, grup çalışmaları, senaryo tartışmaları, rol oynama ve uygulama temelli etkinliklerden yararlanılacak.
105 Toplum Gönüllüsü görev alacak
Proje kapsamında Bitlis, İzmir, Ankara, Hatay, İstanbul, Samsun ve Diyarbakır’da 105 Toplum Gönüllüsü gencin katkısıyla ilkokul ve ortaokul uygulamaları gerçekleştirilecek. İlk yılın sonunda 5 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Toplum Gönüllüsü gençlerin kolaylaştırıcılığında yürütülecek uygulamalarda akran öğrenmesi yaklaşımı kullanılacak.






