
Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek’in internet sitesindeki giriş sisteminde, kullanıcı verilerini Çin devletine ait telekom şirketi China Mobile’a iletebilecek bilgisayar kodları tespit edildi.
Kanadalı siber güvenlik şirketi Feroot Security, DeepSeek’in giriş sisteminde yer alan kodu analiz ederek bulgularını Associated Press (AP) ile paylaştı. AP, elde edilen verilerin doğruluğunu kontrol etmek amacıyla uzman bir ekiple inceleme yaptırdı. Uzmanlar, sistemin bazı kullanıcı bilgilerini China Mobile’a iletebileceğini ve bunun potansiyel bir güvenlik riski oluşturabileceğini belirledi.
China Mobile, 2019 yılında "ABD’ye karşı casusluk ve zararlı faaliyetlerde bulunabileceği" gerekçesiyle Amerikan pazarından çıkarılmıştı. Uzmanlar, DeepSeek’te tespit edilen kodların gerçekten veri iletip iletmediğini kesin olarak doğrulayamadıklarını ancak böyle bir sistemin varlığının bile endişe verici olduğunu vurguladı.
Özellikle yapay zeka platformlarına girilen kişisel veya iş verilerinin büyük bir hassasiyet taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, bu tür bilgilerin Çin’e sızdırılma ihtimalinin ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturabileceğini ifade etti. Feroot Security üst düzey yöneticisi Ivan Tsarynny, bu olayın rastlantı olamayacağını belirterek, "Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Bu olayda çok fazla duman var." dedi. Tsarynny, durumu "ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle yasaklanması gündeme gelen TikTok ile karşılaştırarak", yapay zeka platformlarının sadece eğlence amaçlı olmadığını, son derece hassas kişisel ve iş bilgileri içerdiğini vurguladı.
DeepSeek ve China Mobile, konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmazken, uzmanlar güvenlik ihlalleri ve veri gizliliği konularında daha fazla inceleme yapılması gerektiğine dikkat çekti.