
ICT MEDIA Dergisi tarafından düzenlenen, ana sponsorluğunu ArkSigner’ın yaptığı "Dijital Dünyanın Dijital Anahtarı: Güçlü Kimlik Doğrulama" başlıklı etkinlik, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Etkinlikte “Kamuda Kimlik Doğrulama ve e-İmza Uygulamalarında Yeni Perspektif”ler masaya yatırıldı.
ICT MEDIA Genel Yayın Yönetmeni Murat Pehlivan etkinliğin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi önemli bir güne denk geldiğine dikkat çekti. Pehlivan, “Toplumları geçmişten geleceğe, bugünden yarına taşıyan kadınlardır. Tarihimiz bu gerçeği gözler önüne seren çok sayıda büyük isimle doludur. Büyük cefalarla kurulan cumhuriyetimizin kahramanları arasında onların da adları altın harflerle yazılıdır. Annemiz, eşimiz, kızımız, arkadaşımız, meslektaşımız, can yoldaşımız, baş tacımız olan tüm kadınlarımıza saygı, minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun” dedi.
Pehlivan, Türkiye’nin E-devlet uygulamaları konusunda dünyaya örnek olacak bir konumda olduğunu söyledi. E-devlet sürecinin dijitalleşmeyi hızlandırdığını belirten Pehlivan, dijitalleşmenin kolaylıkların yanında beraberinde risklerde getirdiğini kaydetti. “Bu risklere karşı güvenli çözümler geliştirilmesi gerektiği hepimizin malumu” diyen Pehlivan, şöyle devam etti: “Bu çözümler tercih edilirken bir hususun öncelikli olarak ele alınması gerektiği kanaatindeyiz. O da bu ülke insanının üretmiş, geliştirmiş, emek vermiş olduğu yerli ve milli çözümler... Çünkü bir çözümün çok iyi olması veya sizin bilinçli bir kullanıcı olmanız tek başına yeterli değil. Aynı zamanda o ürünü sizin geliştirmiş olmanızda siber güvenlik açısından son derece önemlidir.” Siber güvenliğin yerli uygulamalarla çözülmesinin milli bir mesele olduğunu belirten Pehlivan şöyle devam etti: “Güvenlik meselesinde öne çıkan bir konu ise elektronik imza sertifika ve altyapıları ile dijital kimlik doğrulama çözümleridir. Özellikle e-imza ve kimlik tespiti aşamalarında belli platformlar ve yazılım programlarına ülkemizde bağımlılık çok yüksek. Örnek vermek gerekirse kamuda JAVA ve benzeri bir program olmadan e-İmza, e-Mühür işlemlerini gerçekleştirmek çok güçtür. Bu durum hem vatandaş hem de kamu için lisans ve benzeri maliyetleri yükseltmektedir. En önemlisi ise ilgili platformlara zorunlu bağımlılık getirmektedir.” Pehlivan etkinlikle bu konuda bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti.
Pehlivan’ın açılış konuşmasının ardından kürsüye ArkSigner CEO’u Yasin Kahramaner geldi. Kahramaner, e-devlet teknolojilerinin hizmet sunumunda vatandaşlara kolaylıklar sağlayan teknolojiler olduğuna dikkat çekti. Bu teknolojilerin gelişmesi için şirket olarak önemli çalışmalara imza attıklarını bildiren Kahramaner “Arksigner olarak javaya gerek kalmadan hızlı bir şekilde elektronik imza sistemlerini kurabilmelerini sağladık. Bu sistemin aynı zamanda Mac bilgisayarlara kurulması, Pardus işletim sistemi üzerinde çalışmasını da sağladık. Eskiden bir çile olan e-imza teknolojisini sadelik ve yalınlık içinde kullanılabilir hale getirdik” dedi.
Kahramener, ArkSigner’ın ürünlerinden Arkİmza, MİS, VIA, KİP ve AçBakİmzala hakkında bilgiler de verdi. Kahramener, Arkİmza’nın tüm altyapılarla uyumlu, sorunsuz ve hızlı çalıştığını, AçBakİmzala’nın birden fazla imzacısı bulunan imzalama işlemlerinin tamamen elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağladığını söyledi. Kahramaner, KİP çözümüyle kullanıcıların telefonda, tablette, dizüstü ve masaüstü cihazlarda güvenli e-İmzanın tadını çıkardığını kaydetti. VIA’nın kolay entegrasyon ve hızlı imzalama sağladığını belirten Kahramaner, MIS’in tek bir noktadan çok fazla sayıda belgenin imzasına imkan sunduğunu bildirdi. Kahramaner, “Olduğumuz yerde durmuyoruz. Mevcut standartları ne kadar ileriye götürebiliriz diye otoritelerimizle birlikte çalışmalar yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.
Etkinliğin açışında BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da bir konuşma yaptı. Karagözoğlu, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte çevrim için uygulamaların arttığına dikkat çekti. Özellikle e-devlet uygulamalarının artmasıyla birlikte ülkelerin pek çok risklerle karşı karşıya kaldığını kaydeten Karagözoğlu, “Kimliğin dijitalleşmesi güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Buna karşı kurumlar bazı adımlar atmak zorunda kalıyor” dedi. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak siber saldırıların maliyetinin her geçen gün arttığını bildiren Karagözoğlu, güçlü kimlik doğrulama sistemleri hakkında bilgiler paylaştı. Uzaktan kimlik doğrulamayı kimlik doğrulamanın geleceği olarak nitelendiren Karagözoğlu, “Bugün büyük bir Pazar haline gelen uzaktan kimlik doğrulama pazarı gelecekte daha da büyüyecek. 2025 yılında 15.5 milyar dolarlık bir sektör haline gelecek. Dünya genelinde uzaktan kimlik doğrulama sistemlerini kullananların sayısının 2026 yılında 4 milyara çıkması bekleniyor” dedi. Karagözoğlu, BTK olarak kullanıcıların dijital ortamlarda siber güvenliğini arttırmak için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Karagözoğlu, “Her alanda olduğu gibi güvenli kimlik doğrulama alanında yerli ve milli sistemlerin geliştirilmesini özel önem veriyoruz” dedi.
Hazine ve Maliye Başkanı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Mert Özarar etkinliğe davetli konuşması olarak katıldı. Özarar, son 20 yılda siber güvenlik alanında yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler paylaştı. Güçlü kimlik doğrulamanın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için sürekli olarak çaba sarfedilmesi gerektiğini söyleyen Özarar, “Bilinçlendirme ile kullanıcıların bu programlara yönlendirilmesi şarttı. Bu konuda yerli ve milli çözümlerin desteklenmesi önemlidir.” Dedi.
Etkinlikte “Türkiye’de Kimlik Doğrulama ve E-İmza Ekosistemi” başlıklı bir panel de düzenlendi. Panele BTK USOM İleri Siber Güvenlik Operasyonları Koordinatörü Mahmut Esat Yıldırım ile Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü Yazılım Şube Müdürü Aslan Acar katıldı. Katılımcılar Türkiye’de kemlik doğrulama ve e-imza eko sistemi hakkında bilgiler verdi.
Etkinlikte ayrıca “Kamuda Örnek Kimlik Doğrulama ve E-İmza Uygulamaları” başlıklı TEDx ve Case Study düzenlendi. ArkSigner Kurucu Ortağı Özlem Kahramaner’in başkanlığını yaptığı oturuma Türk Telekom’dan Basri Tatar ve Türksat’tan Kablo Bilgi Sistemleri Direktörü Osman Guyum konuşmacı olarak katıldı. Tatar ve Guyum kurumlarında uyguladıkları kimlik doğrulama sistemleri hakkında açıklamalarda bulundu.