
GAZBİR, doğal gaz ile diğer yakıtları karşılaştırmak üzere yaptığı yazılı açıklamada, konutlarda ısınma, pişirme ve sıcak su ihtiyacını karşılayabilen doğal gazın, diğer yakıt türlerine kıyasla hem çevreci hem de ekonomik bir yakıt türü olduğu kaydedildi. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin yaşadığı ve ortalama 100 metrekare net alana sahip bir konutta ısınma, sıcak su ve pişirme amaçlı olarak doğal gaz kullanıldığı düşünüldüğünde, aynı enerjinin linyit kömür, ithal kömür ve LPG ile elde edilmesi durumunda oluşan yıllık yakıt maliyetinin Ocak 2022 dönemi güncel piyasa birim fiyatları esas alınarak kıyaslandığı ifade edildi.
GAZBİR, bu karşılaştırmadan çıkan sonucu şöyle sıraladı:
-Türkiye’de bir hane ısınma, sıcak su ve pişirme amaçlı olarak yılda ortalama 975 metreküp doğal gaz tüketmektedir. Ocak 2022’de konut tüketiminde geçerli olan fiyatlarla yıllık ortalama maliyet 2 bin 600 TL, aylık ortalama maliyeti ise 217 TL’dir.
-Doğal gaza kıyasla benzer enerji eşdeğeri esas alınarak ısınma amaçlı olarak ithal kömür, sıcak su ve pişirme amaçlı olarak LPG tüp kullanılması durumunda yıllık ortalama maliyet 9 bin 964 TL, aylık ortalama maliyeti i 830 TL’ye tekabül etmektedir.
-Konutlarda ithal kömür ve LPG tüpü kullanımı yerine doğal gazın tercih edilmesi durumunda tüketicilere yıllık ortalama 7 bin 364 TL’lik bir yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.
- Konutlarda ısınma, sıcak su ve pişirme amaçlı olarak elektriğin kullanılması durumunda, doğal gazla kıyaslanmayacak seviyede yüksek maliyet söz konusu olmaktadır.
-Isınma, sıcak su ve pişirme amaçlı enerji giderinin aylık net asgari ücret içindeki payı, ithal kömür ve LPG tüp kullanılması durumunda asgari ücretin yaklaşık yüzde 20’sine denk gelmekte iken doğal gaz kullanılması durumunda bu oran yüzde 5,1 gibi bir seviyede kalmaktadır.
Kademeye esas oluşturabilir…
GAZBİR’in açıkladığı bu verilerin, elektriğin ardından doğal gazda kademe hazırlıklarının yapıldığı ve daha düşük tarifeli “birinci kademe”ye esas oluşturacak miktarla ilgili tartışmaların sürdüğü bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. Enerji yönetiminin, bu verileri de dikkate alarak, doğal gazda kademeyi belirlemesi yüksek olasılık olarak değerlendiriliyor.
Birinci kademe, daha düşük bir tarife üzerinden doğal gaz kullanacak. İkinci kademe daha yüksek bir fiyattan doğal gaz tüketecek.