
Doğal gazda kritik saatlere girildi. BOTAŞ, bu gece 1 Aralık’tan geçerli yeni doğal gaz tarifelerini açıklayacak. BOTAŞ’ın, sanayi ve santrallara sattığı doğal gaza, en yüzde 20 dolayında zam yapması bekleniyor. Sektöre göre, konutlara zam yapılmayacak. Sektör kaynakları, BOTAŞ’ın dolardaki yukarı yönlü hareket nedeniyle son 1 aylık dönemde gaz ithalat maliyetinin yüzde 10-15 aralığında arttığını belirterek, “BOTAŞ, finansal yönden zor bir süreçten geçiyor. Bir yandan dolar kurundaki artış nedeniyle maliyetleri katlanarak artıyor, diğer yandan da bazı kesimlere yönelik sübvansiyonları şirketi doğal olarak zorluyor” dedi.
Kaynaklar, BOTAŞ’ın yıl sonu zararının 6 milyar doları aşabileceğini belirterek, “Bu tutarın bile üzerine çıkabilir. Veriler, gaz zammın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor” görüşünü savundu.
BOTAŞ, 1 Kasım’da büyük sanayi ve ticari kuruluşları abonelerinin doğalgazına yüzde 48.4, elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz tarifesine yüzde 46.82 zam yapmıştı.