
2024 yılında Türkiye’de toplam 65 milyon 663 bin 724 adet e-tebligat gönderilirken, fiziki/kağıt ortamında yapılan tebligat sayısı ise 45 milyon 442 bin 376 olarak gerçekleşti. Elektronik tebligatın fiziki tebligata oranı %149 seviyesine ulaşarak önemli bir başarı sağlandı. Ancak uzmanlar, fiziki tebligat kullanımının hâlâ yüksek seviyede olduğunu vurgulayarak, e-tebligatın zorunluluk kapsamına alınması gerektiğini belirtiyor. Özellikle esnaf, memur, çalışan ve emekliler gibi gerçek kişiler için kademeli bir geçiş süreci planlanarak birkaç yıl içinde fiziki tebligat oranının daha da düşürülmesi öneriliyor.
Ekonomik ve çevresel katkılar büyük
E-Tebligat sisteminin hayata geçirildiği 2014 yılında Türkiye’de toplam tebligat sayısı 40 milyon civarındayken, bugün sadece fiziki tebligatların bu rakamı aşması dikkat çekiyor. Oysa elektronik tebligatın yaygınlaştırılmasıyla 15,4 milyar TL tasarruf sağlandığı, 9,2 bin ton kağıt israfının önlendiği ve 157 bin ağacın kesilmekten kurtarıldığı belirtiliyor. Bu rakamlar, e-tebligatın hem ekonomik hem de çevresel açıdan büyük avantajlar sunduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, fiziki tebligatların hızla azaltılması gerektiğini belirterek, Tebligat Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle bireylerin de zorunlu olarak e-tebligat sistemine dahil edilmesinin önemine dikkat çekiyor.
E-Tebligat sistemi önerisi
Türkiye’de Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) ile e-tebligat sürecinde büyük bir başarı sağlanırken, MASAK, Gelir İdaresi Başkanlığı (KETSİS) gibi farklı kurumların da kendi e-tebligat sistemlerini kurması, kamu kaynaklarının verimli kullanımı açısından eleştiriliyor. Uzmanlar, PTT tarafından işletilen UETS’nin tek ve merkezi e-tebligat sistemi olarak kullanılması gerektiğini belirtiyor. Özellikle Adalet Bakanlığı'nın UYAP sistemi ile entegre çalışan UETS’nin, yargı süreçlerinde etkin bir rol oynadığı vurgulanarak, bu sistemin yaygınlaştırılmasının stratejik bir gereklilik olduğu ifade ediliyor.
Bunun yanı sıra, uzun süredir beklenen SGK E-Tebligat Sistemi’nin hayata geçirilmesi ile kamu kurumlarının farklı e-tebligat sistemleri kurarak mükerrer yatırımlar yapmasının önüne geçilebileceği belirtiliyor. E-tebligat sistemlerinin tek çatı altında toplanması, hem kullanıcıların adaptasyon sürecini hızlandıracak hem de kamu harcamalarında tasarruf sağlayarak verimliliği artıracaktır.