• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Organizasyon Hizmetlerimiz
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. E-Ticarette yeni dönem: Ticaret Bakanlığı'ndan önemli düzenlemeler
E-Ticarette yeni dönem: Ticaret Bakanlığı'ndan önemli düzenlemeler

E-Ticarette yeni dönem: Ticaret Bakanlığı'ndan önemli düzenlemeler

ICT Media ICT Media
10 Mart 2025 12:07
Paylaş

Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan "Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların, elektronik ticaret hizmet sağlayıcının sunacağı bilgileri ürün listelemediği takvim yıllarında doğrulamakla yükümlü olmayacağına ilişkin değişiklik yapıldı. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) doğrulaması kaldırıldı. Doğrulama süresi yıl içine yayıldı.

Söz konusu değişikliğe göre aracılık sözleşmesinde belirtilmeksizin veya satıcıdan önceden onay alınmaksızın, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da belirtilenlerin üzerinde cayma hakkı süresi belirlenemeyecek. Aracılık sözleşmesinde belirtilen cezai şartı gerektiren durumun belge ve kayıtlarla tespit edilebildiği durumlar hariç olmak üzere, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı tarafından dahili iletişim sistemi üzerinden satıcından açıklama talep edilmeden cezai şart uygulanamayacak.

Satıcıların diledikleri elektronik ticaret pazar yerlerinde faaliyet göstermelerinin kolaylaştırılması amacıyla satışlarına ilişkin verileri aracılık sözleşmesi süresince ve bu sözleşmenin sona ermesinden itibaren bir yıl içinde bedelsiz taşımalarına ve bu verilerle bunlardan elde edilen işlenmiş verilere bedelsiz ve etkin şekilde erişim sağlamalarına imkan tanınacak.

Düzenleme kapsamında reklam bütçelerinin yüzde 25’ine kadar yapılan sponsorluk harcamalarına yönelik tanınan istisna yüzde 50’ye çıkarıldı. Aynı zamanda elektronik ticaret hizmet sağlayıcının, aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret hizmet sağlayıcılara veya üçüncü kişilere, kendi lehine sonuç doğuracak şekilde reklam yaptırmak suretiyle reklam bütçesini aşması ve bu reklam harcamalarında maliyetine katlandığı tutara Bakanlığa yaptığı bildirimde yer vermemesi durumunda Bakanlığı yanıltmaya yönelik iş ve işlemlerle reklam harcaması yapıldığı kabul edileceğine ilişkin düzenleme de gerçekleştirildi.

"Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde kullanılmış malın alınmasına ve yenilenmiş ürünün satılmasına yönelik olması koşuluyla, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının reklam ve indirim bütçelerinin yüzde 5'ine kadar olan harcamalar ilgili bütçelere dahil edilmeyecek.

Ayrıca büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların piyasadaki rakiplerini dışlayıcı ve rekabeti bozucu şekilde indirim yapmasının önüne geçmek için indirim bütçesine sınırlama getirildi.

Toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımının sağlanması amacıyla Bakanlığın önceden onayı alınmak suretiyle alıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılara sağlanan fayda ve indirimler elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının indirim bütçesi kapsamında değerlendirilmeyeceğine ilişkin düzenleme yapıldı.

Ayrıca, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının, yurt dışına satış olduğunu beyan ettiği işlemlere dair her türlü bilgi ve belgeyi yetkilisinden ve ilgili kurum ve kuruluşlardan temin etmek, konuya ilişkin denetimlerin gerçekleştirilmesi için gerekli tedbirleri almak ve teknik alt yapıyı kurmakla yükümlü olduğu hususlarında da düzenlemeye gidildi.

Ticaret Bakanlığımızın e-ticaret alanındaki düzenlemeleri ile sektörümüzün önümüzdeki dönemde de gelişmeye devam edeceğine inanıyor aynı zamanda yasa ve yönetmeliklerin değişikliklerle birlikte uygulanmasının sektörümüzün ekonomiye katkısını artıracağını düşünüyoruz. ETİD olarak söz konusu uygulamaların sektörümüz adına takipçisi olacağız.

Paylaş
Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik resmi gazete Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ETİD

Gündem Kategorisinin En Yenileri

Türkiye Yazılımın Sanayileşmesi Zirvesi’nden Tarihi Mesajlar: “Artık Fabrika Bacası Değil, Kod Satırı Yükseliyor”
Türkiye Yazılımın Sanayileşmesi Zirvesi’nden Tarihi Mesajlar: “Artık Fabrika Bacası Değil, Kod Satırı Yükseliyor”
11 Aralık 2025 17:50
Dijitalpark Teknokent ve DT Cloud Stratejik İşbirliği İmzaladı
Dijitalpark Teknokent ve DT Cloud Stratejik İşbirliği İmzaladı
11 Aralık 2025 14:54
Mükellef Teknoloji’den Çifte Başarı: Fast 50 Listesi ve PSM Awards Bronz Ödülü
Mükellef Teknoloji’den Çifte Başarı: Fast 50 Listesi ve PSM Awards Bronz Ödülü
11 Aralık 2025 14:52
DOF Robotics en hızlı büyüyenler listesinde
DOF Robotics en hızlı büyüyenler listesinde
11 Aralık 2025 14:49
KVKK düzenlemesi sonrası kimlik doğrulama teknolojilerine ilgi arttı
KVKK düzenlemesi sonrası kimlik doğrulama teknolojilerine ilgi arttı
11 Aralık 2025 10:52
Z kuşağı insan odaklı yaklaşımla sektörün geleceğini şekillendiriyor
Z kuşağı insan odaklı yaklaşımla sektörün geleceğini şekillendiriyor
11 Aralık 2025 10:15
ICT MEDIA DERGİSİ ARALIK 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ ARALIK 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.