2018 yılında başlayan Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz projesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında hedef bin öğretmene ulaşmak
Z Zurich Foundation katkılarıyla Millî Eğitim Bakanlığı ve Türk Eğitim Derneği ortaklığıyla yürütülen "Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz" projesinde, dördüncü ve beşinci grup kadın köy öğretmenleri “mesleki gelişim eğitimleri”ni tamamladı. 19-23 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleşen eğitimlere 45 ilden toplam 263 öğretmen katıldı. Proje kapsamında 2023 yılı itibarıyla bin öğretmene ve bin öğretmen aracılığıyla 30 bin öğrenci ve 150 bin aile bireyine ulaşılarak büyük bir eğitim ve yardımlaşma ağının oluşturulması ve yerel kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor.
2018 yılından bu yana mesleğinin ilk yıllarında köye atanan kadın öğretmenlerin yaşadıkları çevresel, fiziksel ve mesleki sorunların en aza indirilmesi, mesleklerine ve kendilerine olan inanç ve motivasyonlarının yükseltilmesi, yaşam becerilerinin desteklenmesi ve öğrencileri için rol model olmaları amacıyla yürütülen "Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz" projesi tüm hızıyla devam ediyor.
Z Zurich Foundation katkılarıyla Millî Eğitim Bakanlığı ve Türk Eğitim Derneği ortaklığıyla yürütülen proje; Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın dördüncü maddesi olan “Nitelikli Eğitim”e dair birebir bir etki yaratırken, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “Hedeflikler İçin Ortaklıklar” maddeleri çerçevesinde de oldukça büyük adımlar atılmasını sağlamaktadır.
Proje kapsamında 6 Şubat tarihinde yaşanan depremin ardından Psikolojik İyilik Halini Destekleme Modülü de proje kapsamına eklendi ve böylelikle sadece deprem bölgesindeki değil, proje kapsamında ulaşılan tüm öğretmenlerin bu alanda desteklenmesi için bir adım atıldı.
Bugüne kadar projeye katılan öğretmenler kişisel ve mesleki gelişim eğitimlerini tamamlayarak “sosyal etki yaratan öğretmen” programı ile girişimcilik, sosyal sorumluluk ve sosyal fayda konularında mentorluk süreçleri için hazırlanırken, 45 ilden toplam 263 farklı öğretmen ise, 19-23 Haziran 2023 tarihleri arasında mesleki gelişim eğitimlerine katılmak üzere bir araya geldi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında bin öğretmene ulaşılacak
2018 yılında 50 öğretmenle başlayan projeye bugüne kadar 64 farklı ilden 938 köy öğretmeni dahil oldu. Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz projesiyle birlikte, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılının kutlanacağı 2023 yılı itibarıyla bin öğretmene ve bin öğretmen aracılığıyla 30 bin öğrenci ve 150 bin aile bireyine ulaşılması hedefleniyor. Böylelikle Atatürk'ün “Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır” sözünden yola çıkarak, büyük bir eğitim ve yardımlaşma ağı oluşturulacak, yaratılan bireysel etkinin topluma yayılması ve yerel kalkınmanın desteklenmesi sağlanacak.
Mesleki Gelişim Eğitimlerinin içeriği nedir?
Mesleki Gelişim Eğitimleri ilkokul düzeyinde temel bilimler eğitimlerinden birleştirilmiş sınıflarda eğitime, uygulamalı bilim eğitiminden etkinlik geliştirme ve değerlendirmeye kadar pek çok başlıktaki alanın, etkinlik ve drama odaklı yeni tekniklerle desteklenmesine imkân tanıyan bir içerik setidir. Bu eğitimlerde matematik, Türkçe, sosyal bilgiler gibi alanlardaki öğretim programları için etkinlik ve içerikler tasarlayan öğretmenler, sonrasında okullarında pratik ve etkili yöntemleri uygulamalı olarak gerçekleştirecekler. Sınıf düzeni oluşturma, etkinlik temelli öğrenmeye yönelik etkinlik tasarlama gibi alanlarda da eğitim alan öğretmenler, projenin bundan sonraki adımı olarak Sosyal Etki Yaratan Öğretmen modülüne de dahil olacak ve eğitim süreçlerini tamamlayarak programdan mezun olacaklar.
Eğitimlerin ardından Anıtkabir ziyaret edildi
Toplamda 4 gün süren mesleki gelişim eğitimlerine katılan öğretmenlerle birlikte, programın son gününde, Anıtkabir ziyaret edilerek, resmî törenle Atatürk'ün Mozole'sine çelenk bırakıldı.