• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Planlanan Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinliklerimizden Haberler
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Enerji
  3. EGO’ya dolar kuru ve akaryakıt zammı darbesi: Zararı 1 milyar TL’yi aşacak; otobüs zamlanacak
EGO’ya dolar kuru ve akaryakıt zammı darbesi: Zararı 1 milyar TL’yi aşacak; otobüs zamlanacak

EGO’ya dolar kuru ve akaryakıt zammı darbesi: Zararı 1 milyar TL’yi aşacak; otobüs zamlanacak

ICT Media ICT Media
10 Aralık 2021 00:00
Paylaş
ÖZEL HABER

Akaryakıta, dolar kurunun rekor üstüne rekor kırmasıyla son 2 ayda neredeyse gün aşırı gelen zamlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı EGO’yu vurdu. EGO, 2020 yılını 600 milyon TL dolayında zararla kapatmıştı. Zararı bu yıl katlanacak ve 1 milyar TL’nin üzerine çıkacak. Akaryakıt zamları, şehiriçi otobüs, minibüs ve taksi taşıma ücretlerini vuracak. Ankara Büyükşehir Belediyesi, otobüs bilet ücretlerine yapılacak zam için çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı. Ankara’da, EGO’nun kontrolündeki belediye otobüslerinde ve Özel Halk Otobüsleri’nde (ÖHO), tam bilet 3 lira 25 kuruş. Yeni yılda bu tutarın, 4-4.5 TL aralığına çıkarılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, asgari ücrete yapılacak artışı beklediğini, bu artışı dikkate alarak, otobüs bilet ücreti zammına son halini vereceği ifade ediliyor. Kaynaklar, “Otobüsleri, genelde dar ve sabit gelirli vatandaşlar kullanıyor. Onların bütçelerini en az etkileyecek biçimde bir artış söz konusu olacaktır” dedi. 

Dolar kurundaki dizginlenemeyen artış, akaryakıta peş peşe zam yapılmasına yol açtı. Ülke genelinde 1 litre benzin ve motorinin fiyatı, 10 TL’yi aştı ve 11 TL’ye dayandı. Özellikle motorin fiyatlarındaki artış, toplu taşımacılığı derinden etkiledi. 

EGO, 2020 yılını 600 milyon TL dolayında zararla kapatmıştı. Akaryakıttaki yukarı yönlü fiyat hareketleri nedeniyle zararın bu yıl 1 milyar TL’nin üzerine çıkacağını hesaplanıyor.  

Otobüse zam yolda…

Bu durum otobüs ve minibüs bilet ücretlerine zammı gündeme getirdi.Ankara’da, EGO’nun kontrolündeki belediye otobüslerinde ve Özel Halk Otobüsleri’nde tam bilet 3 lira 25 kuruş. Minibüsler, tek yön 3 lira 50 kuruş. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, akaryakıt zamları sonrasında oluşan maliyet baskısını dikkate alarak, otobüs taşıma ücretlerine yapılacak zam için kolları sıvadı. Bu konundaki çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığı kaydedildi. Otobüslerde, tam bilet fiyatının 3 TL 25 kuruştan 4-4.5 TL’ye kadar çıkması bekleniyor. 5 TL de sürpriz olmaz. 

Asgari ücret bekleniyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş’ın, asgari ücret artışına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasını beklediğini, bu artışı dikkate alarak, otobüs bilet ücreti zammına son halini vereceği kaydediliyor. Kaynaklar, “Otobüsleri, genelde dar ve sabit gelirli vatandaşlar kullanıyor. Onların bütçelerini en az etkileyecek biçimde bir artış söz konusu olacaktır” dedi. 

Minibüse de zam…

Minibüsçüler, otobüs ve minibüs taşıma ücretleri arasında büyük bir fark oluşmamasını istiyor. Bu farkın otobüs ücretleri lehine açılması durumunda vatandaşların minibüsleri tercih etmeyeceği görüşünü iletiyor. Bu nedenle otobüs ve minibüs taşıma ücretlerinin birbirine yakın belirlenmesi bekleniyor.  Otobüsün, 4.5 TL olması halinde minibüs taşıma ücretinin de en fazla 5 TL’ye çıkabileceği kaydediliyor.
Paylaş
ego ankara Ulaşım ulaşım haberleri

Enerji Kategorisinin En Yenileri

Nexans Türkiye yangın güvenliği standartlarını CPR Cca seviyesine yükseltiyor
Nexans Türkiye yangın güvenliği standartlarını CPR Cca seviyesine yükseltiyor
12 Şubat 2026 11:32
Uludağ Enerji Grubu’na International Finance Awards’tan İki Önemli Ödül
Uludağ Enerji Grubu’na International Finance Awards’tan İki Önemli Ödül
11 Şubat 2026 12:32
Toplumun yüzde 52,5'i elektrikli araçların ekonomik etkisi konusunda kararsız
Toplumun yüzde 52,5'i elektrikli araçların ekonomik etkisi konusunda kararsız
11 Şubat 2026 12:30
 Sungrow Avrupa’daki ilk fabrikasını açıyor
Sungrow Avrupa’daki ilk fabrikasını açıyor
9 Şubat 2026 13:43
Masdaf, karbon ayak izini uluslararası standartlarda doğruladı
Masdaf, karbon ayak izini uluslararası standartlarda doğruladı
29 Ocak 2026 12:16
ODE Yalıtım,
ODE Yalıtım, "ODE 5.1" vizyonuyla geleceğe odaklanıyor
21 Ocak 2026 16:28
ICT MEDIA DERGİSİ ŞUBAT 2026 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ ŞUBAT 2026 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.