
Sevinç ÇETİN / ANKARA
Enerji yönetimi, İran’ın vanayı kapatması sonrasında elektrik ve doğal gazda kısıntı ve kesinti programına geçti. Elektrik kesintisi, özellikle sanayi kesiminde büyük tepkiyle karşılandı. Bu kesintiler, bazı santrallara yıllık toplam 3 milyar TL dolayında finansal desteğin verildiği ancak arz krizi sırasında işlevsel olmadığı görülen “kapasite mekanizması”nın sorgulanmasına yol açtı.
Eski TEDAŞ Genel Müdür Vekili Osman Nuri Doğan, kapasite kiralama mekanizmasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin, son birkaç yıldır elektrik tüketim talebi ortalama yüzde 3 artıyor. Buna karşılık kurulu güç artışı, tüketim talebinden yüksek. Elektrik kesintilerinin yaşandığı ocak ayında da anormal bir talep artışı olmadı. Niçin bu sıkıntıyı yaşıyoruz?” diye konuştu.
İran’ın, her yıl havalar soğuduğunda Türkiye’ye gaz akışını kestiğini anımsatan Doğan, “Peki, her yıl 2-3 milyar ödediğiniz ve 20 bin megavat dolayında kapasite kiralamalı santrallarınız nerede? Bu santrallara, çalışsa da çalışmasa da para ödüyorsunuz. Neden bu santrallar devreye girmiyor ve arz açığını kapatmıyor? Bu durumda söz konusu santrallara neden 3 milyar TL dolayında yıllık ödeme yapılıyor?” sorularını gündeme getirdi.
Kapasite kiralama mekanizması kapsamında onlarca santrala (yerli kömür, yerli-ithal karışımlı, asfaltit, doğal gaz, su ile çalışan) yıllık toplam 3 milyar TL’ye yakın ödeme yapılıyor. Mekanizma, elektrikte olası arz krizinde bu santralların emre amade ya da her an üretime hazır tutulmasını hedefliyor. Bu mekanizma, son kesintilerin önüne geçemedi.