
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), perşembe günü gerçekleştirdiği toplantıda, yeni “Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği”ne vize verdi. Söz konusu yönetmeliğin, kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Bu arada ithal kömürle çalışan santralların (yerli katkı dışında) “kapasite mekanizması”na dahil olma ve bu kapsamdaki teşviklerden yararlanma talebi bulunuyordu. EPDK, bu konuda bir karar almadı. İthal kömür santralları, mekanizma dışında tutuldu.
Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği, 20 Ocak 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte öngörülen koşulları yerine getiren santrallar, 31 Ocak 2018’e dek Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye (TEİAŞ) mekanizma kapsamındaki teşvikten yararlanmak için başvurdu. Başvurular incelendi, 2018 yılı için kapasite mekanizmasından yararlanması kabul edilen santralların listesi açıklandı.
Kapasite mekanizması ne demek? Ne tür teşvik söz konusu? Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği ile elektrikte arz güvenliği için gerekli yedek kapasitenin ve uzun dönemli sistem güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor.
Bu amaçla ihtiyaç duyulan yurt içi azami üretime, eş deyişle kapasite mekanizması dahilindeki santrallara (çalışsa da çalışmasa da, elektrik üretse de üretmese de) kapasite desteği veriliyor. Belli tutarda ödeme yapılıyor. Böylece, bu santralların her an elektrik üretimine hazır halde tutulmasının sağlandığı belirtiliyor.
Bu teşviklerden yerli kömür, doğal gaz ve hidroelektrik santrallar yararlanıyor. İthal kömür santralları söz konusu mekanizma dışında bulunuyor.
Mekanizmada teşvik koşulları değişecek
EPDK, bir süre önce Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği’nde değişiklik öngören bir düzenlemeyi ilgili tarafların görüşüne açtı. Söz konusu taslak ve taslakta yer alan değişiklikler, sektörde rahatsızlık yaratmıştı. Sektör, enerji yönetimine tepki ve itirazlarını dile getirmişti.
Peki, ne tür değişikler söz konusuydu?
Üreticiler, daha önce mekanizma kapsamındaki santralların sabit maliyetlerinin tamamının karşılandığını belirterek, “Yönetmelikte öngörülen değişiklikle yüzde 25’i sabit, yüzde 75’i de üretim maliyetlerinin desteğinden oluşan yeni bir yapı öngörülüyor. Ayrıca, santral planlı bakım sırasında kapasite mekanizmasından yararlanamayacak” dedi.
EPDK’dan vize…
EPDK, perşembe günü olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, sektörün itiraz ettiği, “Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği” de görüşüldü. Kurul, ilgili düzenlemeye vize verdi.
Söz konusu yönetmeliğin, kısa süre içinde Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.
İthal kömürle çalışan santralların (yerli katkı dışında) “kapasite mekanizması”na dahil olma ve bu kapsamdaki teşviklerden yararlanma talebi bulunuyordu. İthal kömür santralları, mekanizma dışında tutuldu.