• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinliklerimizden Haberler
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Enerji
  3. Ersan Rafinerisi'nde “finansman” sorunu çözülemedi: 2022 yılı hedefi şaştı
Ersan Rafinerisi'nde “finansman” sorunu çözülemedi: 2022 yılı hedefi şaştı

Ersan Rafinerisi'nde “finansman” sorunu çözülemedi: 2022 yılı hedefi şaştı

ICT Media ICT Media
20 Kasım 2021 00:00
Paylaş
ÖZEL HABER 

Güney Yıldızı Petrol Üretim, Sondaj Müteahhitlik ve Ticaret AŞ’nin kontrolünde bulunan Ersan Petrol’ün  Kahramanmaraş’ta kurmayı planladığı, yılda 1.4 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip Ersan Rafinerisi’nde “finansman” sorunu aşılamıyor. Şirket, 600-650 milyon dolar yatırım öngörülen proje için bir yandan finansman ararken, diğer yandan da ortaklık için temaslarını sürdürüyor. Ortaklık için ABD’li şirketlerle de görüşme yapıldığı belirtiliyor. Projenin, 2022 yılında tamamlanması ve rafinerinin üretime başlaması hedefleniyordu. Ancak, öngörülen takvim işlemedi. 

Türkiye’de, Koç Grubu’nun kontrolünde TÜPRAŞ ve Azerbaycan ulusal petrol şirketi SOCAR’ın sahibi olduğu Star Rafinerisi bulunuyor. TÜPRAŞ ait 4 petrol rafinerisi şöyle: “İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman. TÜPRAŞ yıllık 28.1 milyon tonluk toplam rafinaj kapasitesine sahip.

SOCAR’ın, Türkiye iştiraki Star Rafinerisi de İzmir’de faaliyet gösteriyor. Rafineri, yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip. Star Rafinerisi’nde yılda 4.8 milyon ton dizel ve 1.6 milyon ton naftanın yanı sıra jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünlerinin de üretimi gerçekleştiriliyor.

2017 yılında lisans verildi

Ersan Petrol de Kahramanmaraş’ta yeni bir rafineri inşa etmeyi planlıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kahramanmaraş’a kurulacak yılda 1.4 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip Ersan Rafinerisi’ne 2017 yılında lisans verdi. Projenin 2022 yılında tamamlanması ve rafinerinin üretime başlaması hedeflendi. Ancak, öngörülen takvim işlemedi. 

Finansman açmazı

Ersan Rafinerisi, “finansman” sorununu çözemediği için inşaata başlayamadı. Şirket, 600-650 milyon dolar yatırım öngörülen proje için bir yandan finansman ararken, diğer yandan da ortaklık için temaslarını sürdürüyor. Ortaklık için ABD’li şirketlerle de görüşme yapıldığı belirtiliyor. Şirketin, ABD Eximbank’ından “uygun” koşullarda kredi bulmak için girişimde bulunduğu da  belirtiliyor.
Paylaş
enerji enerji haberleri SOCAR petrol rafineri

Enerji Kategorisinin En Yenileri

Nordex Group, 40. Yılını Enerji Sektörünün Öncüleriyle Kutladı
Nordex Group, 40. Yılını Enerji Sektörünün Öncüleriyle Kutladı
5 Aralık 2025 10:37
1 Ocak 2026’ya geri sayım: AB pazarı için karbonsuz ticaret zorunlu hale geliyor
1 Ocak 2026’ya geri sayım: AB pazarı için karbonsuz ticaret zorunlu hale geliyor
11 Kasım 2025 15:05
Sepaş Enerji: Yapay zeka ile enerjiyi daha akıllı yönetmek mümkün
Sepaş Enerji: Yapay zeka ile enerjiyi daha akıllı yönetmek mümkün
8 Kasım 2025 10:54
Sungrow, Enerji Depolama Çözümleriyle Türkiye Pazarına Güç Katıyor
Sungrow, Enerji Depolama Çözümleriyle Türkiye Pazarına Güç Katıyor
31 Ekim 2025 11:12
Nu Teknoloji’den meskenler için yeni nesil akıllı elektrik sayacı
Nu Teknoloji’den meskenler için yeni nesil akıllı elektrik sayacı
24 Ekim 2025 14:47
2026’da 350 Adet Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açacak
2026’da 350 Adet Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açacak
15 Ekim 2025 13:08
ICT MEDIA DERGİSİ ARALIK 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ ARALIK 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.