
ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın arama motoru pazarındaki tekelci konumunu kırmak için mahkemeye başvurmuştu. Dün gerçekleşen duruşma sonucunda mahkeme tarafından Google’a kendi savunmasını sunması için süre verildi.
ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), Google’ın arama motoru pazarındaki tekelci konumunu sona erdirmek için birtakım tedbirler almaya hazırlanıyor. ABD Adalet Bakanlığı'nın antitröst yetkilileri, Google'ı Chrome tarayıcısını satmaya zorlamak için yargıçtan talepte bulunacak. ABD Adalet Bakanlığı, bu sayede Google’ın arama motoru pazarındaki hakimiyetini azaltarak, arama motoru sektöründe rekabeti artırmayı hedefliyor.
Adalet Bakanlığı, ağustos ayında Google’ın arama pazarında yasa dışı şekilde tekelleştiğine hükmeden yargıçtan yapay zeka ve Android akıllı telefon işletim sistemiyle ilgili de önlem almasını isteyecek. ABD Adalet Bakanlığı antitröst yetkilileri tarafından mahkemeye sunulacak tedbirlerin arasında, Google’un Chrome’u satmaya zorlanması da yer alıyor. Teknoloji dünyasında büyük yankı uyandıran bu durum, OpenAI gibi şirketlerin Chrome'u satın alarak güçlenme ihtimalini de ortaya çıkardı.
Bir sonraki duruşma Nisan ayında yapılacak
Dün yapılan duruşma sonucunda savcılar, Google’a kendi teklifini aralık ayında sunmak üzere süre verdi. Aynı zamanda duruşmada savcılar, Google’ın veri ve arama sonuçlarını rakipleriyle paylaşmasını ve tekeli bozmak için başka önlemler almasını da talep etti.
Mahkemenin kararına göre bir sonraki duruşma Nisan ayında yapılacak.
ABD Adalet Bakanlığı ise dün gerçekleşen duruşmada, mahkeme dosyasında Google’ı şu ifadelerle suçladı:
"Google'ın hukuka aykırı davranışı rakipleri sadece kritik dağıtım kanallarından değil, aynı zamanda rakiplerin bu pazarlara yeni ve yenilikçi yollarla girmesini sağlayabilecek dağıtım ortaklarından da mahrum bıraktı."