• Biz Kimiz
  • Künye
logo
roqos
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Organizasyon Hizmetlerimiz
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
roqos
  1. Anasayfa
  2. Enerji
  3. Güneş enerjisinde kurulum maliyetleri ucuzluyor
Güneş enerjisinde kurulum maliyetleri ucuzluyor

Güneş enerjisinde kurulum maliyetleri ucuzluyor

ICT Media ICT Media
19 Mart 2021 00:00
Paylaş

Cari açığın en büyük nedeni olan enerji ithalatının güneş enerjisi kullanımının yaygınlaştırılmasıyla çözülebileceğini belirten ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, gelişen teknolojiler sayesinde güneş enerjisi santrali (GES) kurulum maliyetlerinin geçmiş yıllara göre çok daha ucuzladığına dikkat çekti ve ekledi: “Minimum 25 yıl kullanılan GES’ler 5 yılda kendini amorti ediyor.”



“Fosil yakıtlar bakımından zengin olmayan ülkemiz yıllardır enerji sıkıntısı çekiyor ve bu sorunu enerji ithalatıyla gideriyor. Bu ithalatın bedelini de cari açık olarak ödüyoruz.” diyen ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi İlgin Eray, güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırarak Türkiye’nin enerji sorununun çözebileceğine dikkat çekti.

Türkiye’nin Konsantre Güneş Enerjisi (CSP) yöntemi ile üretilebileceği yıllık enerjinin 380 milyar kilowatt saat olduğunu belirten İlgin Eray, “Ülkemizin elektrik üretimindeki toplam kurulu gücü 95 bin 890 megavat. Bu rakamın içerisinde rüzgar, güneş ve jeotermal kaynakların payı yüzde 20 civarlarında. Oysaki doğru yatırımlar yapıldığında Türkiye, toplam elektrik ihtiyacının tamamını sadece güneşten sağlayabilir.” dedi.

Ges’ler 5 yılda kendi parasını çıkarıyor

Gelişen teknolojiler sayesinde güneş enerjisi santrali (GES) kurulum maliyetlerinin geçmiş yıllara göre çok daha ucuz olduğuna dikkat çeken İlgin Eray, “GES’ler artık hem daha uygun fiyatlara yapılıyor hem de daha verimli çalışıyor. Ömrü ortalama 25 yıl olan güneş enerji santralleri 5 yılda kendini amorti ediyor. Bir fabrikanın 20 sene boyunca çatısından bedava elektrik üretmesi günümüz rekabet şartlarında büyük avantaj yaratıyor. 100 kilowatta kadar olan projelerde maliyet 600-700 dolar/kilowatt olarak seyrediyor. Örneğin 100 kilowattlık bir proje 60 ila 70 bin dolar arası maliyetle sonuçlanıyor. Her işte olduğu gibi burada da iş hacmi büyüdükçe maliyet düşüyor.” bilgilerini paylaştı.

Paylaş
ISOMER İlgin Eray GES Konsantre Güneş Enerjisi teknoloji gündemi bilişim gündemi

Enerji Kategorisinin En Yenileri

RES ve Artıbir Enerji, Rüzgâr Santralleri İçin Dev Anlaşma İmzaladı
RES ve Artıbir Enerji, Rüzgâr Santralleri İçin Dev Anlaşma İmzaladı
5 Eylül 2025 15:00
Uludağ Elektrik’ten dijital adımlar
Uludağ Elektrik’ten dijital adımlar
2 Eylül 2025 10:45
Dicle Elektrik'ten Yeni Ar-Ge Projesi: Datalink
Dicle Elektrik'ten Yeni Ar-Ge Projesi: Datalink
1 Eylül 2025 12:40
Eksim Ventures’tan Modüler Nükleer Reaktörlere Yatırım
Eksim Ventures’tan Modüler Nükleer Reaktörlere Yatırım
1 Eylül 2025 12:18
Eksim Ventures’dan Modüler Nükleer Reaktörler (SMR) Yatırımı
Eksim Ventures’dan Modüler Nükleer Reaktörler (SMR) Yatırımı
30 Ağustos 2025 11:52
Enerjisa Enerji, Yeni Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına Uyum Sağladı
Enerjisa Enerji, Yeni Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına Uyum Sağladı
16 Ağustos 2025 13:25
ICT MEDIA DERGİSİ EYLÜL 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ EYLÜL 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.