
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Türkiye'nin ilk yerli güneş modülü entegre tesisinin, enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için kilometre taşı olacağını belirterek, "Bu yatırım binin üzerinde istihdam sağlayacak." dedi.
Kalyon ve Hanwha, Konya Karapınar'da kurulacak 1,000 megawatt gücünde güneş enerjisi santrali, santralde kullanılacak güneş panellerini üretecek fabrika ve Ar-Ge merkezini içeren ihaleyi Mart ayında kazanmıştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin ilk yerli güneş modülü entegre tesisinin, enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi için kilometre taşı olacağını belirterek, "Bugün bismillah diyerek, ilk adımı atacağımız bu yatırım binin üzerinde istihdam sağlayacak ve beraberinde yan sektörlerde de yeni iş alanlarının oluşmasına imkan verecek. Kurulacak fabrika yıllık 500 megavat ingot, wafer, 650 megavat hücre ve 800 megavat panel üretecek kapasitede olacak." dedi.
Albayrak, Malıköy Başkent Organize Sanayi Bölgesi'ndeki, YEKA-Fotovoltaik Hücre ve Güneş Modülü Fabrikası ile Ar-Ge Merkezi temel atma töreninde, tesisin enerji teknolojilerinin yerelleşmesi adına bir kilometre taşı olacağını söyledi.
Bakan Albayrak, Türk ekonomisinin son 15 yılda büyürken enerji sektörünün de büyüdüğünü ve bu süreçte kamu-özel sektör tarafından 100 milyar dolarlık yatırımın hayata geçirildiğini bildirdi. Albayrak, elektrikteki kurulu güç kapasitesinin 32 bin megavattan 85 bin megavat seviyesine çıkarıldığını aktardı. Albayrak, söz konusu güneş enerjisi projesini hem enerji teknolojilerine bağımlılığı azaltacak, hem de Türkiye'nin potansiyelini değerlendirerek ihracatçı konuma geçebileceği bir endüstri olarak planladıklarını anlattı.