
Sevinç ÇETİN / ANKARA
Türkiye’de şubat ayında 25 milyar 575 milyon kilovatsaat elektrik üretildi. Doğal gazın payı yüzde 24.29 olurken, suyun payı yüzde 18.02 olarak kayıtlara geçti. Eski TEDAŞ Genel Müdür Vekili Osman Nuri Doğan, elektrik üretiminde suyun payında görülen artışa işaret ederek, “Doğal gaz depoları boş, arz talebi karşılamıyor. Bu nedenle gelen suyu kullanıyoruz. Bundan sonra ciddi yağışlar olmazsa durum hiç iç açıcı değil. Yazın rahat etmek için daha kontrollü gitmeli ve hidroelektriği daha az kullanmalıyız” dedi.
Eski TEDAŞ Genel Müdür vekili Doğan’ın yaptığı çalışmaya göre şubat ayında 25 milyar 575 milyon kilovatsaat elektrik üretildi. Bunun, yüzde 24.29’u (6 milyar 11 milyon kilovatsaat) doğal gaz santrallarından üretildi. Linyitin elektrik üretimindeki payı yüzde 14.47, ithal kömürün payı yüzde 20.60, rüzgarın payı yüzde 10.22, jeotermalin payı yüzde 3.39 oldu.
Şubat ayında, hidrolik santrallardan üretilen elektriğin payı yüzde 18,02 (5 milyar 26 milyon kilovatsaat) olarak kayıtlara geçti.
Doğan, son aylarda ve özellikle şubatta elektrik üretiminde suyun (hidrolik santrallar ve akarsular) artan payını değerlendirdi.
Doğan, barajlardan kuraklık ve doğal gaz krizi sonrasında diğer kaynaklara göre daha çok elektrik üretilmeye başlandığını, bu nedenle barajlardaki su düzeyinin minimuma kadar düştüğünü vurguladı.
Doğan, “Son aylarda, ocak ve şubatta suyun günlük üretimde payı arttı. Doğal gaz krizi nedeniyle depolar boş, arz talebi karşılamıyor bu nedenle gelen suyu kullanıyoruz. Bundan sonra ciddi yağışlar olmazsa durum hiç iç açıcı değil. Yazın rahat etmek için daha kontrollü gitmeli ve hidroelektriği daha az kullanmalıyız” dedi.
Bu yağışların henüz yeterli olmadığına dikkat çeken Doğan, “Doğal gazda ne kadar imkân varsa kullanıyoruz, başka bir şansımız yok. Doğal gazı kullandıkça gün öncesi piyasada fiyatlar yükseliyor. İthal kömür de uluslararası piyasada çok pahalılaşmaya başladı, bu da kötü sinyaller gösteriyor. Bu teraziyi iyi dengelememiz lazım. En az bu şekilde birkaç kez daha yağış olursa enerji için barajlar normal işletme seviyesine ulaşabilir” diye konuştu.