
ÖZEL HABER
Oil Refinery Center Petrol ve Petrol Ürünleri İthalat İhracat Limited Şirketi’nin, 1 Aralık’ta Gürbulak’tan başlaması beklenen günlük 5.5 milyon metreküp (aylık 170 milyon metreküp) spot boru gazı ithalatı “muamma”ya dönüştü. Sektör uzmanları, söz konusu şirketin ithalata başladığı yönünde bir bilginin olmadığına işaret ederek, “İran’dan ithalat yapıldığına ilişkin resmi bir veri yok” dedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Oil Refinery Center Petrol ve Petrol Ürünleri İthalat İhracat Limited Şirketi’ne, kuruluşunu izleyen 4 ay sonra İran’dan spot gaz ithal etme vizesi vermişti.
EPDK, kısa süre önce İran’dan Gürbulak giriş noktasından spot boru gazı ithalatı için kapasite ayırdı. Kurum, bu kapsamda aralık ayı için günlük 5.5 milyon metreküp spot boru gazı ithalatı talep çağrısında bulundu.
EPDK'nın işlettiği elektronik spot kapasite platformu üzerinden yapılan yarışmada, Oil Refinery Center Petrol ve Petrol Ürünleri İthalatı İhracat Limited Şirketi, Gürbulak giriş noktasından aralık ayında toplam 170 milyon metreküp (günlük 5.5 milyon metreküp) spot boru gazı ithalatı kapasitesi için rezervasyon hakkı kazandı. Söz konusu şirketin, 1 Aralık'ta ithalata başlaması öngörüldü.
Aralık ayının ilk yarısı geride kaldı. Sektör uzmanları, söz konusu şirketin ithalata başladığı yönünde bir bilginin olmadığına dikkat çekerek, “İran’dan ithalat yapıldığına ilişkin resmi bir veri yok. Gaz girişi olduğu konusunda da herhangi bir işaret yok” dedi.
Kısa süre önce kuruldu
Oil Refinery Center, 14 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul-Ataşehir’de 10 milyon TL sermaye ile kuruldu. Kurucu Muhammed Edip Demir.
Demir, daha sonra hisselerinin bir bölümünü Nuri Hacıkerimoğlu ve Ali İhsan Mengir’e devretti. 25 Ekim 2021 tarihinde de sermayesini 10 milyon 500 bin TL’ye çıkarttı. Ardından şirkette kuruluş “amaç ve konu” değişikliği yapıldı. Şirket, EPDK’dan Kasım ayında İran’dan spot gaz ithalatı için vize aldı.