
ÖZEL HABER
Türkiye’yi etkisi altına alan kar yağışlarının elektrik üreten barajlara “kısmi” etkisi ortaya çıktı. Buna göre 1-28 Ocak döneminde elektrik üreten ana havza barajlara, 2 milyar 906 milyon metreküp su geldi. Geçen yıl aynı dönemde gelen su miktarı, 2 milyar 680 milyon metreküpte kalmıştı.
Elektrik üreten, aralarında Keban’ın da bulunduğu “ana havza” barajlara (Keban, Adıgüzel, Alkumru, Almus, Alpaslan-1, Altınkaya, Batman, Boyabat, Demirköprü, Deriner, Dicle, Ermenek, Garzan, Hasan Uğurlu, Hirfanlı, Karacaören…) bu yıl 1-28 Ocak arasında kar yağışlarının da etkisiyle 2 milyar 906 milyon metreküp su geldi. Geçen yıl aynı dönemde gelen su miktarı, 2 milyar 680 milyon metreküptü. Geçen yıla göre bir miktar artış kaydedildi.
Enerji sektörü uzmanları, kar yağışlarının etkisinin bu dönemde “kısmi” olarak ölçülebileceğini belirterek, “Kar yağışının barajlara etkisi ancak 15 Nisan’dan sonra görülebilir ve veriler net ortaya konulabilir. Karın, eriyip baraj havzalarını doldurup doldurmayacağını ancak baharda anlarız” diye konuştu. Uzmanlar, buna karşılık geçen yıla göre su gelirlerinde bir miktar artışın söz konusu olduğunu kaydederek, “Bu önemli ve sevindirici bir gelişme. Hem elektrik üretimi, hem tarımsal sulama hem de içme suyu açısından son derece kıymetli. Zira, 2020 yılında Türkiye kurak bir dönemden geçti” dedi.