
Kömür fiyatlarındaki artışın elektrik üretim maliyetleri üzerinde oluşturduğu baskıya dikkat çeken Murat, termik santralların zararına üretim yapar hale geldiğini aktararak şunları söyledi: “Termik santrallara ithal kömür teşviği getirilecek. Bakanlık tarafından söz verildi, ‘Üretimden vazgeçmeyin’ denildi. Şu andaki mevcut sıkıntılardan bazıları, termik santralların üretim yapamayışından kaynaklanıyor.”
Türkiye’nin enerji politikasında bir plansızlık sorunu olduğunu dile getiren Murat, verimli sayılmaması gereken santrallara teşvik sunulduğunu söyledi. Murat, elektrik piyasasında gerçekleştirilen özelleştirmelerin artık hedeflerine ulaşmadığını şu sözlerle aktardı: “Tarife üzerinde, yüzde 70 kontrolsüz işletme ve yatırım harcamalarının payı var. Bu yüzde 70’i kısmadığımız sürece, elektrik tarifelerinde indirime gitmemiz söz konusu değil. Öyle bir noktaya geldi ki yatırım yapacak yer bulamıyorlar: Betonu demir direğe, demir direği betona çeviriyorlar, hava hatlarını yer altına alıyorlar. Bu yatırım değil ki. Kurumsal hafızalar silinmiş.”
Murat, EPDK’nın son toplantısında alınan zam kararının geri alınmasının zamların tamamen ertelenmesi anlamı taşımadığını, ilerleyen dönemlerde daha büyük zamların gündeme gelebileceğini söyledi. Elektrik dağıtım şirketlerinin kaliteli hizmet, düşük maliyet ve yüksek verimlilik hedeflerini yerine getiremez hale geldiğini belirten Murat, tarifeler üzerindeki baskıların hafifletilmesi gerektiğini; bunun için de Enerji Fonu’nun kaldırılması, TRT payının sıfırlanması, enerji dağıtım şirketlerinin kontrol edilmesi, işletme ve yatırım ödeneklerinin denetlenmesi gibi çözümler uygulanabileceğini dile getirdi.