
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ve Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) iş birliğiyle, “Dönüştüren Güç” teması altında düzenlenen Yapay Zeka Zirvesi, İzQ İnovasyon Merkezi’nde başladı. Etkinlikte Vali Dr. Süleyman Elban, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve iş dünyasından birçok temsilci de yer aldı. Temsilcilerin yanı sıra dijitalleşme yolunda ilerleyen şirketlerin temsilcileri, yapay zekâ ve yazılım girişimcileri ile trend teknolojileri takip eden gençler de etkinliğe katılım sağladı. Zirvenin açılış törenine katılan İzmir Valisi Süleyman Elban, Yapay Zeka teknolojisinin insanlık tarihindeki eşik noktalardan biri olduğuna dikkat çekti. Bu konuda karamsar düşünenlerden olmadığını anlatan Elban, bu teknolojiyi sadece satın alan, kullanan değil üreten ve yön veren tarafta olmak gerekliliğine işaret etti. İzmir’in dijital teknolojiler ve Yapay Zeka konusunda öncü olabilecek bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Elban, bu potansiyeli kullanmak üzere İzmir’deki tüm öğretmen ve öğrencileri dijital okur yazar yapmak üzere başladıkları çalışmanın sonuna geldiklerini ifade etti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise yaptığı konuşmasında ülke olarak Yapay Zeka teknolojisinin bir parçası haline gelebilmek için gençlerden umutlu olduklarını iletti. Yapay Zeka teknolojilerini şehircilik uygulamalarında kullanmaya başladıklarını ileten Tugay, ayrıca ulaşımda verimli sonuçlar elde ettiklerini de ekledi. Bu teknolojiyi kullananların daha başarılı olduğunun görüldüğünü, bu konuda muhafazakar olunmaması gerektiğini dile getiren Tugay, şöyle konuştu:
“Şehrimizi bir an önce bu teknolojiye adapte etmek ve kalkınmaya katkıda bulunmasını sağlamak için çalışmaya devam etmeliyiz. İzmir’de her sektörde, herkes bu teknolojiyi daha fazla nasıl kullanacağını öğrenmeli ve hayatına bunu sokmalı. Bu konuda muhafazakar olmanın bir anlamı yok. İzmir’in bundan başka bir rolü olacak mı? Mesela veri teknolojisine ne kadar yatırım yapılacağı stratejik bir konu. Biz Yapay Zeka ile ilgili bir strateji belgesi de hazırlıyoruz. Bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Başımıza ne gelebileceğine dair de bazı öngörüler içinde olmamız ve kendimizi ona göre ayarlamamız lazım.”
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı M. Kaan Özhelvacı, bu buluşmayla İzmir’in yapay zekâ alanında öncü bir şehir olabilmesi adına iş dünyası tarafından önemli bir adım attıklarını belirterek, “Bu zirveyi düzenlememizin bir diğer nedeni, yapay zeka konusunda hızlı hareket etme gerekliliğidir. Zirvemiz aracılığıyla şehrimizde ve bölgemizdeki iş dünyasında bu konuda bir farkındalık oluşturmayı ve harekete geçirici bir etki yaratmayı umuyoruz. İçinde bulunduğumuz çoklu krizler ve büyük dönüşümler çağında yapay zekanın getirdiği değişimleri anlayan, bunlara yön verebilecek lider iş insanlarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Geleceğin ekonomik ve siyasi liderleri, bugün teknolojiye yatırım yapanlar olacaktır. Bu nedenle bizlerin de iş insanları olarak, işlerimizi yönetirken yerel başarıların ötesine bakmamız ve küresel trendleri anlayarak stratejiler geliştirmemiz büyük önem taşıyor.” İfadelerini kullandı.
Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ise yapay zekâda gelinen noktanın insanlık tarihinin benzeri görülmemiş bir eşikte olduğunu gösterdiğini, yapay zekânın insan zekâsını aşacağı bu olası dönüm noktasının bir yandan refah vadettiğini ancak öte yandan kontrolün elden çıkabileceği belirsizliğini de gösterdiğini dile getirdi. Bu teknolojiyi geliştirirken neden olduğu dönüşümü etik değerlerle biçimlendirmek zorunda olduklarına işaret eden Zorlu, şunları kaydetti:
“Yapay Zekâ Zirvesini bu anlayışla düzenliyoruz. Bu dönüşümün sadece mühendislerle değil, hukukçularla, sosyologlarla, sanatçılarla birlikte inşa edilmesi gerektiğine inanıyoruz. İzmir'in yapay zeka alanında öncü kentlerden biri olması için üzerimize düşen her adımı atmaya hazırız. Bu çerçevede başta yüksek kaliteli veri merkezleri kurulmasına ihtiyacımız olduğunu belirtmek istiyorum. Start-up’lar, KOBİ'ler, OSB’ler, sanayi ve üniversitelerin dahil olacağı bir yapay zeka ağı kurulması için işbirliklerinin önemine dikkat çekmek istiyorum. Zirvemizi, sadece iş dünyasına yönelik bir bilgi paylaşımı olarak değil İzmir ve bölgemizde bir vizyon ve ekosistem oluşturma çağrısı olarak nitelendiriyoruz.”
Zirvede Yapay Zeka’nın sürüklediği teknolojik dönüşümde gelinen nokta hakkında değerlendirmelerde bulunan Next Akademi Levent Erden ise değişimin artık teknolojik değil, yapısal ve zihinsel hale geldiğini, Yapay Zeka kavramının derinlemesine anlaşılması gerektiğini söyledi.
Yapay Zeka alanında iyi uygulama örnekleri ve start-up düzeyindeki girişimcilerin hikayelerinin ele alınacağı zirvede İzmir'de Yapay Zeka ekosistemi oluşturulması gündemiyle de oturumlar düzenlenecek.