
ÖZEL HABER
Türkiye’nin, aralarında Keban’ın da bulunduğu en büyük barajları, Fırat Havzası üzerinde yer alıyor. Havzada; Keban, Karakaya, Atatürk, Birecik ve Karkamış basamak biçiminde sıralanıyor. Keban’da elektrik üretiliyor, akan su bir sonraki barajda (Karakaya’da) tutuluyor. Bu su, bir kez daha üretim için değerlendiriliyor ve sonraki baraja akıyor. Bu nedenle Keban’ın tuttuğu su miktarı, elektrik üretimi ve planlamasında son derece önemli bir yer tutuyor.
Enerji sektörü uzmanları, Keban’ın, bin 330 megavat kurulu güce sahip, yılda 6.6 milyar kilovatsaat elektrik üretme kapasitesine sahip olduğuna işaret ederek, “Santralın maksimum işletme kodu 845 metre, minimum işletme kodu da 820 metredir. Santralda, kuraklık nedeniyle su seviyesi ciddi biçimde düştüğü biliniyor. Halen su seviyesinin 822-823 metre olduğu yönünde bilgiler geliyor. Diğer bir deyişle kritik su seviyesine 2-3 metre kaldı. Bu noktadan sonra barajda üretim yapılamaz. Bu gerçekten çok tedirgin edici” diye konuştu.
Uzmanlar, Keban’a ocak ayından mayıs ayına dek yeterli düzeyde su gelmemesi durumunda bunun ciddi sonuçları olabileceğine işaret ederek, “Birinci, özellikle devletin sahip olduğu büyük hidroelektrik santrallar çok düşük bedelle elektrik üretiyor. Bu, ithal kömür ve gazın yüksek fiyat etkisini düşürür ve ortalama birim üretim maliyetlerini azaltır. Su az olursa, birim fiyatlar yüksek seyreder. İkincisi, elektrikte arz talep sorunu yaşanabilir. Özellikle klimaların devreye gireceği yaz aylarında bu sorun gündeme gelebilir” görüşünü dile getirdi.