
ÖZEL HABER
Rus enerji devi Gazprom’un, Türkiye’deki özel sektör ithalatçılarına, “tahkim” anlaşmazlığı nedeniyle bir süre durdurduğu doğal gaz akışını yeniden başlatması, gerek arz gerekse de fiyat yönlü kritik bir sürecin de önünü açtı. Kibar Holding ile Kalyon ortaklığı Kibar Enerji, Rusya’dan günlük 3 milyon metreküp doğal gaz ithal ediyor. Şirket’in, bu gazı, son dönemde artan piyasa fiyatını da dikkate alarak BOTAŞ’a sattığı belirtiliyor. Sisteme, bu yolla aylık 100 milyon metreküpe yakın gaz giriyor.
Kibar Enerji’nin de içinde yer aldığı özel sektör gaz ithalatçıları, Gazprom’a karşı tahkim davasını kaybetmişti. Özel sektörün, Gazprom’a yüklü tazminat ve yüz milyonlarca dolarlık “al ya da öde” parası ödemesi gündeme gelmişti. Bu ihtilaf nedeniyle de gaz akışı bir süre için durmuştu.
Rusya ile yapılan görüşmeler sonrasında bazı şirketler gaz ithalatına yeniden başladı. Bunlardan biri de Kibar Enerji… Sektör kaynakları, Kibar Holding ile Kalyon ortaklığı Kibar Enerji’nin, Rusya’dan günlük 3 milyon metreküp doğal gaz ithal ettiğini belirterek, “Kibar Enerji, bu gazı, son dönemde artan piyasa fiyatını da dikkate alarak BOTAŞ’a satıyor. Elbette, BOTAŞ’ın Rusya’dan ithal ettiği fiyatın belli bir miktar üstünde… Sisteme, bu yolla aylık 100 milyon metreküpe yakın gaz giriyor” dedi.
Kaynaklar, sisteme giren gaz miktarının önemine de işaret ederek, “Soğukların bastırmasıyla tüketim daha da artacak. Günlük, 300 milyon metreküpe kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Farklı noktalardan kesintisiz gaz girişi, olası arz krizinin önüne geçilmesi için büyük önem taşıyor” diye konuştu.