• Biz Kimiz
  • Künye
logo
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
    • Etkinlik Haberleri
  • Haberler
    • Gündem
    • Bilişim
    • Telekom
    • Savunma
    • Enerji
    • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Kırgızistan'da 2. Uluslararası Bişkek Film Festivali törenle başladı
Kırgızistan'da 2. Uluslararası Bişkek Film Festivali törenle başladı

Kırgızistan'da 2. Uluslararası Bişkek Film Festivali törenle başladı

13 Haziran 2024 15:27
Paylaş

Kırgızistan'da 2. Uluslararası Bişkek Film Festivali, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un himayesinde açılış töreniyle başladı. Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Bişkek Film Festivali'nin açılış töreni öncesinde mavi halı geçidi yapıldı. Festivalin açılış töreninin düzenlendiği Bişkek Konser Salonu'na gelen sinema dünyasının ünlü isimleri ve davetliler mavi halıdan geçerek gazetecilere poz verdi. Davetliler arasında Türkiye'de "Şahane Hayatım" ve "Çırak" adlı dizilerde rol alan Kırgız oyuncu İzabella Muzurbaeva da yer aldı. Festival, Kara Kırgız Özerk Bölgesinin 100. kuruluş yıl dönümüne atfedildi.

Festivalin açılışını Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Edil Baysalov, Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakan Birinci Yardımcısı Timurlan Ajımaliyev ve Bişkek Belediye Başkanı Aybek Cunuşaliyev yaptı. Programda davetlilere, Uluslararası Bişkek Film Festivali ve Kara-Kırgız Özerk Bölgesi'nin kuruluşunu konu alan kısa filmler ve çeşitli kategorilerde yarışacak film tanıtım videoları gösterildi. Festivale, 26 ülkeden 70'den fazla konuk ve yaklaşık 200 görüntü yönetmeni katıldı. Bişkek'te düzenlenen festival çerçevesinde Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikaları Sinema Genel Müdürlüğü ile Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü arasında ortak yapım iş birliği protokolü imzalandı. İş birliğiyle iki ülkenin sanatsal ve kültürel köprüsü olacak ortak bir yapımın hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk, festivalle ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bu sene ikinci kez düzenlenen Bişkek Uluslararası Film Festivali 11-15 Haziran ayında tüm sinema sevenlere kapılarını açtı. 20’den fazla ülkeden 80’e yakın sinemacı, oyuncu, senaryo yazarları, film eleştirmenleri, festival direktörleri ve özel konuk olarak davetli katılımcı, Uluslararası Yarışma Kategorisi (Finalist 8 film), Orta Asya Yarışma Kategorisi (Finalist 11film) ve CAF Pitch film projelerini savunma kategorisinde jüri olarak görevlendirilen (üç ayrı kategoride) 15 jüri üyesi ve konuk ülke olarak seçilen İran ülkesinden gelen 8 delegasyon şu an Kırgızistan'ın başkenti Bişkek şehrinde bulunmaktadırlar. Festival günlerinin akışında sinemanın en önemli konularını içeren master klaslar, ortak iş birliklerini gerçekleştirmek için Türkiye, İran, Avrupa, Rusya ve diğer ülkelerden gelen Sinema Genel Müdürlükleri arasında yeni anlaşmalar yapılmaktadır. Festival programı içinde festivalin finalist filmleri, Retrospektif film gösterimleri ve konuk ülke İran filmleri tüm seyirciler ve konuklar için sinema salonlarında bedava gösterilmektedir. Uluslararası, Orta Asya Filmleri ve CAF Pitch kategorileri için 3 milyon som parasal ödül de verilecektir. 15 Haziran 2024 akşam saat 18:00’da ödüle layık görülen film ve sanatçıları ödül töreninde jüri üyeleri açıklayacaktır.”

Paylaş
Kırgızistan Sadır Caparov Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk

Gündem Kategorisinin En Yenileri

Bilkent CYBERPARK, Ulus’ta 80 Ofisli Girişim Merkezini Açtı
Bilkent CYBERPARK, Ulus’ta 80 Ofisli Girişim Merkezini Açtı
13 Ekim 2026 19:16
QNB Türkiye, yapay zeka girişimlerini Startup Network Day’de buluşturdu
QNB Türkiye, yapay zeka girişimlerini Startup Network Day’de buluşturdu
13 Ekim 2026 15:50
Yapay zeka girişimleri bankacılık sektöründeki kullanım alanlarını değerlendirdi
Yapay zeka girişimleri bankacılık sektöründeki kullanım alanlarını değerlendirdi
13 Ekim 2026 13:06
Claude’a sürekli kötü muamele yasaklanıyor
Claude’a sürekli kötü muamele yasaklanıyor
10 Ekim 2026 12:08
TÜBİTAK bilimsel etkinlikler için yeni destek dönemini başlattı
TÜBİTAK bilimsel etkinlikler için yeni destek dönemini başlattı
8 Ekim 2026 16:04
Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Fidye Yazılımı Saldırısı Tespit Edildi
Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Fidye Yazılımı Saldırısı Tespit Edildi
8 Ekim 2026 14:12
ICT MEDIA DERGİSİ EKİM 2026 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ EKİM 2026 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. ICT Media

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.