
Barem tarafından Haziran ayında, Türkiye temsili olarak gerçekleştirilen araştırmaya göre evde kaldığımız sürede vakit geçirdiğimiz dijital uğraşlar arasında en yaygın olanı %85 oranla görüntülü konuşmak oldu. Bunu sırasıyla sosyal medyada zaman geçirmek (%78), internetten film izlemek (%72) online alışveriş yapmak (%65) ve online eğitim almak (%58) izledi.
Görüntülü konuşma en çok kadınları mutlu etti
Araştırmada %85 gibi büyük çoğunluk görüntülü konuştuğunu söylerken, bu oranın kadınlarda %90’a, 18-34 yaş arasındaki gençlerde ise %95’e çıktığı görüldü. Oranın en düşük olduğu emeklilerin ise %69’u görüntülü konuştuğunu belirtti. Bu kişilerden görüntülü konuşmayı değerlendirmeleri istendiğinde, çoğunluk (%72) memnun olduğunu söyledi. Memnun olmayanların oranı yalnızca %15. En yüksek memnuniyet kadınlarda (%78) görüldü.
İnternetten film izlemek genç işi bir uğraş
Bu süreçte internetten daha çok film izlediğini söyleyenlerin oranı %72. Bu oran, 18-34 yaş grubunda %88’e, AB sosyo ekonomik grubunda %84’e, öğrenciler arasında %97’ye çıkıyor. İnternetten film izlemekten memnun olanların oranı yarıya yakınken (%49), gençler %61, öğrenciler %73, lise eğitimli grup ve kendi hesabına çalışanlar %57 oranında memnunlar. Üst yaş grubunda (55 üstü yaş) ise internetten film izleyenlerin oranı %47’ye, izleyenler arasında internetten film izlemeyi olumlu değerlendirenlerin oranı %24’e kadar düşüyor.
Online eğitim henüz bekleneni vermiyor
Görüşülen kişilerin %58’i evde kaldığı süreçte online eğitim aldığını söyledi. Bu oran 18-34 yaş gençlerde %70’e, AB ses grubunda %72’ye, öğrenciler arasında %94’e çıkıyor. Online eğitim alanlar içinde memnun olanların oranı (%46), memnun olmayanların yalnızca 3 puan önünde (%43). Bu fark öğrencilerde 16, ücretli ve maaşlı çalışanlarda 13, kadınlarda 11 ve ABC1 ses gruplarında 8 puan açılıyor. Erkekler ise online eğitimden memnun olmayanların oranı memnun olanlardan daha yüksek.
Dijitalde neler mutlu etmedi?
Online alışveriş: İzolasyon sırasında üç kişiden ikisi (%65) online alışveriş yaptığını söyledi. Yaş arttıkça, eğitim ve sosyoekonomik statü azaldıkça online alışveriş azalıyor. Online alışverişten memnun olmayanlar (%46), memnun olanlardan (%40) daha fazla. Yaş arttıkça memnun olanların oranı azalıyor, 55 ve üzeri yaş grubunda %26’ya kadar düşüyor. Sosyo ekonomik grup yükseldikçe memnuniyet artıyor. DE grubunda online alışveriş yapanların oranı %47, memnun olanlar %31 iken; AB ses grubunda online alışveriş yapanların oranı %80’e, memnuniyet oranı %49’a yükseliyor. Metropollerde online alışveriş yapanların oranı daha yüksek (%73) ancak memnun olanların oranı Türkiye genelinin altında (%35).
Sosyal medya: Bu dönem sosyal medya kullananların oranı %78. Yaş arttıkça kullanım azalıyor. Gençlerde %90 iken 55+ yaş grubunda %56’ya düşüyor. Memnun olanların oranı % 40 iken memnun olmayanlar %45.
“Bu süreç, yeni dijital dünyanın ısınma turlarıydı”
Araştırmayı yorumlayan Barem Genel Müdürü Sencer Binyıldız; “Korona günlerindeki evde kal süreci özellikle teknoloji sektörü için bir anlamda sınav dönemiydi. Dijital teknolojiler özellikle de online alışveriş normalin çok üstünde kullanıldı. Bu dönemi yeni dijitalin ısınma dönemi olarak adlandırabiliriz. Zorunluluktan gerçekleşen bazı uygulamalar sıkıntı vermiş olsa da bazıları hayatımızda kalıcı olmaya aday. Mobil telefon sektörünün görüntülü konuşmaya önem vermesi gerektiği çok açık. İnsanlar sevdikleri ile bir araya gelemedikleri zamanlarda görüntülü konuştular ve bundan çok memnun kaldılar. Yeni normal düzende de bu alışkanlıkların devamı için ürün ve hizmet kalitesinin yüksek tutulması gerekiyor” dedi.
Barem hakkında, 1982 yılında kurulan Barem, Türkiye’nin en köklü ve saygın araştırma firmalarından biri. Akademik altyapısı ve kalite tutkusu ile 38 yıldır müşterilerine doğru, kaliteli ve ufuk açan araştırmalar sunuyor. Araştırma kalitesini artırmak amacıyla başladığı dijital geliştirmeler sayesinde 2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından AR-Ge merkezi olarak tanındı. Geleneksel araştırma hizmetlerinin yanı sıra son 3 yılda Ar-Ge Merkezinde geliştirdiği BaremTracks paydaş memnuniyeti araştırma platformlarıyla her büyüklük ve sektördeki şirketlere bu alanda hizmet veriyor. Bu platformlardan biri 2019 yılında Barem’e Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-Verimlilik Ödüllerinden birini kazandırdı. Bir diğeri ise TÜBİTAK tarafından desteklenmeye layık bulunarak başarılı bir şekilde geliştirildi.
Araştırma Künyesi: Araştırma 29 Mayıs-16 Haziran 2020 tarihleri arasında, CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemi ile 18 yaş ve üzeri Türkiye temsili 915 kişiyle gerçekleştirildi.