• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Kuantum güvenli şifreleme: Kuantum çağına girerken verilerin korunması
Kuantum güvenli şifreleme: Kuantum çağına girerken verilerin korunması

Kuantum güvenli şifreleme: Kuantum çağına girerken verilerin korunması

ICT Media ICT Media
27 Mart 2025 11:28
Paylaş

Günümüzün sürekli gelişen siber güvenlik ortamında, potansiyel tehditlerin bir adım önünde olmak bitmeyen bir zorluk olarak karşımıza çıkıyor. Gelişmiş kalıcı tehditler, fidye yazılımları ve siliciler, kurumların karşı durması gereken risklerden sadece birkaçı.

Kuantum bilişim ufuktaki en karmaşık ve geniş kapsamlı zorluklardan biri. Karmaşık hesaplamaları klasik bilgisayarlardan kat kat daha hızlı yapabilme yetenekleri sayesinde kuantum bilgisayarlar kimya, fizik ve malzeme bilimi gibi birçok bilimsel alanda devrim yaratmayı vaat ediyor. Bununla birlikte, yanlış ellerde günümüzün şifreleme yöntemlerini kırma ve hassas verileri kötü niyetli aktörlere ifşa etme gibi önemli bir risk de teşkil ediyorlar.

Kuantum geleceğe hazırlanıyor

Kurumlar kuantum bilişimin yarattığı riskleri fark ettikçe, kuantum güvenli şifreleme stratejilerini benimseme ihtiyacı da hızla artıyor. Örneğin, denizaltı fiber optik kablolarının dinlenmesi ve diğer veri dinleme tekniklerine ilişkin endişeler, iletişim kanallarının gelecekteki kuantum tehditlerine karşı şimdiden güvence altına alınması gerekliliğini güçlendiriyor.

Kuantum güvenli şifreleme ya da kuantum sonrası kriptografi, bu kuantum saldırılarına karşı koymak üzere tasarlanmış kriptografik protokolleri ifade ediyor. Hesaplama karmaşıklığına dayanan geleneksel şifrelemenin aksine, kuantum-güvenli şifreleme, kuantum bilgisayarlar için bile aşılamaz olduğuna inanılan matematiksel problemlere dayanıyor. Örnekler arasında kafes tabanlı kriptografi, hash tabanlı kriptografi ve çok değişkenli polinom kriptografi sayılabilir.

Geleneksel şifrelemeye yönelik tehdit

RSA ve ECC (HTTPS, SSH ve IPsec VPN'lerde kullanılan) gibi mevcut şifreleme protokolleri, güvenlik için büyük sayıları çarpanlara ayırmanın veya ayrık logaritma problemlerini çözmenin zorluğuna dayanıyor. Ancak, Shor algoritması gibi gelişmiş yöntemler kullanan kuantum bilgisayarlar bu sorunları verimli bir şekilde çözebiliyor ve geleneksel şifreleme yöntemlerini saldırılara karşı savunmasız bırakabiliyor.

Modern şifrelemeyi kırabilecek yeterince güçlü bir kuantum bilgisayarın önümüzdeki 8-10 yıl içinde mevcut olması pek olası değil, ancak bu süre bile her yenilikle azalıyor. Sorun şu ki, düşmanlar gelecekte şifreyi çözmek için hassas verileri şimdiden topluyor ve depoluyor. Bu durum, kuantum sonrası tehditlere karşı bilgileri korumak için proaktif önlemlere duyulan ihtiyacı vurguluyor.

Kuantum güvenli şifreleme stratejileri

Bu tehditlere karşı koymak için kurumların kuantum bilişimdeki gelişmelere dayanabilecek kuantum güvenli şifreleme tekniklerini benimsemelerini gerektiriyor. Günümüzde üç ana yaklaşım araştırılıyor:

Kuantum Anahtar Dağıtımı (QKD): Simetrik şifreleme anahtarlarını güvenilmeyen bir ortamda güvenli bir şekilde dağıtmak için kuantum mekaniğinden yararlanır

Kuantum Güvenli Şifreleme: Kuantum saldırılarına dayanıklı güvenli bir anahtar değişimi sağlamak için özel teknikler kullanır

Kuantum Sonrası Kriptografi (PQC): Kafes tabanlı şifreleme gibi kuantum bilgisayarların çözmesinin zor olduğuna inanılan yeni kriptografik algoritmalar uygular

Kuantum güvenli çözümleri yarışı

Kuantum bilişimin yaklaşan tehdidine yanıt olarak, küresel siber güvenlik topluluğu aktif olarak kuantum güvenli şifreleme standartları geliştiriyor. Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) kuantuma dayanıklı algoritmaları değerlendirmek ve standartlaştırmak için Kuantum Sonrası Kriptografi Standardizasyonu projesine öncülük etmiştir. Titiz seçim ve kriptografik analizler sayesinde NIST, kuantum-güvenli şifrelemenin yaygın olarak benimsenmesinin önünü açıyor.

Bununla birlikte, geleneksel şifrelemeden kuantum güvenli çözümlere geçiş, birlikte çalışabilirlik, performans etkisi ve geriye dönük uyumluluk gibi zorlukları da beraberinde getiriyor. Kurumların kriptografik altyapılarını dikkatle değerlendirmesi ve kuantuma dayanıklı şifrelemeye geçiş için bir yol haritası oluşturması gerekiyor.

Bugünün verilerini yarının tehditlerine karşı korumak

Siber tehditler gelişmeye devam ettikçe, hassas bilgilerin uzun vadeli güvenliğini sağlamak çok önemli. Kuantum güvenli şifreleme, kuantum risklerini azaltmak ve gelecekteki şifre çözme saldırılarına karşı kritik verileri güvence altına almak için proaktif bir yaklaşım sunuyor.

Kurumlar bugünden kuantum güvenli çözümlere yatırım yaparak kriptografik altyapılarını geleceğe hazırlayabilir ve hızlı teknolojik gelişmeler karşısında dayanıklılık sağlayabilirler. Kuantum güvenli şifrelemeye geçiş karmaşık olsa da, hassas verilerin güvenliğini sağlamanın faydaları maliyetlerden çok daha ağır basıyor.

Kuantum bilişim gelişmeye devam ederken, harekete geçmenin tam zamanı. Gelecek için veri güvenliğini sağlamak, inovasyon, standardizasyon ve kuantum güvenli şifreleme uygulamalarının benimsenmesi için kolektif bir taahhüt gerektiriyor. Birlikte, veri güvenliğinin klasik bilişimin sınırlarını aştığı, kuantum güvenli iletişim ve kriptografinin yeni bir çağını başlattığı bir geleceğin yolunu açıyoruz.

Paylaş
Kuantum bilişim Kuantum güvenli şifreleme Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) Fortinet

Gündem Kategorisinin En Yenileri

PeopleHub: Çalışan deneyiminde mükemmeli hedefliyoruz
PeopleHub: Çalışan deneyiminde mükemmeli hedefliyoruz
9 Mayıs 2025 12:11
SAS'dan yeni yapay zeka yönetişim kaynakları
SAS'dan yeni yapay zeka yönetişim kaynakları
9 Mayıs 2025 11:17
TBMM’de Google Algoritması ve dijital telif tartışması
TBMM’de Google Algoritması ve dijital telif tartışması
9 Mayıs 2025 11:09
Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası'nı uygulamayan ülkelere karşı yasal adım attı
Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası'nı uygulamayan ülkelere karşı yasal adım attı
8 Mayıs 2025 17:04
ABD, yapay zekâ ihracat kurallarını değiştiriyor: Trump yönetimi yeni strateji hazırlığında
ABD, yapay zekâ ihracat kurallarını değiştiriyor: Trump yönetimi yeni strateji hazırlığında
8 Mayıs 2025 15:04
TEKNOFEST’ten tasarıma açılan kapı: Genç yetenekler mimari ve görsel alanda yarışacak
TEKNOFEST’ten tasarıma açılan kapı: Genç yetenekler mimari ve görsel alanda yarışacak
8 Mayıs 2025 15:00
ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.