
Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) sermayesinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamının Türkiye Varlık Fonu'na aktarılmasına karar verildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nin (PTT) sermayesinde bulunan Hazine'ye ait hisselerin tamamının Türkiye Varlık Fonu'na aktarılmasına karar verildi.
PTT sermayesindeki hisseler; 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin yürürlük tarihinden geçerli olmak üzere Türkiye Varlık Fonu'na aktarılacak.
Söz konusu karar 6741 sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 4. maddesi gereğince alındı.
Fonun Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan
Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak, uluslararası kurumsal yatırımcıların ilgisini çekmek ve büyük projelere kaynak yaratmak amacıyla Ağustos 2016'da kurulan fona çeşitli banka ve şirketlerdeki kamu hisseleri, bazı KİT'ler ile at yarışları ve şans oyunlarına dair lisanslar 49 yıllığına devredilmişti. Fona devredilen şirketler arasında Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, Eti Maden, Çaykur, Borsa İstanbul, Türksat ve Türk Telekom'un sermayelerinde bulunan Hazine hisselerinin yanı sıra THY ve Halkbank'taki Özelleştirme İdaresi hisseleri de bulunuyor. Fonun yaklaşık 200 milyar dolarlık aktif büyüklüğü, 40 milyar dolarlık da varlık değeri bulunuyor. 12 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete yayını ile Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkan Vekilliğine Berat Albayrak oldu. Varlık Fon Yönetim Kurulu Üyeliklerine Selim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez atandı. Genel Müdürlüğe ise Zafer Sönmez getirildi.